Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes

Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes

Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Exterior Photography, FacadeMaine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Exterior PhotographyMaine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Interior Photography, KitchenMaine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Interior Photography, Facade, HandrailMaine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - More Images+ 18

Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Exterior Photography, Facade
© François Dantart

Context. There are times when strong site constraints and the requirements of a rigorous program result in a singular piece of architecture. Set in the heart of the city of Angers, this project is sited on an enclosed urban plot and consists of two complementary additions, located on both ends of an existing storage facility.

Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Exterior Photography
© François Dantart
Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Interior Photography
© François Dantart

Approach. The new additions to the Maine-et-Loire Archives establish a distinct presence while suggesting a respectful conversation with its surroundings. Its form considers its context while its materiality reveals pure and elegant facades inspired by the existing sawtooth rooflines. Through a minimalist reinterpretation of the existing building and the facade's dynamic gesture towards the sky, the project's sensitiveness can be observed.

Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Image 16 of 23
Axo

The first part of the new addition is monolithic in character. Its taut lines and sharp angles act as a marker and remain visible from the main entrance. Located to the rear of the original building, the second part of the addition adopts a similar architectural language while deliberately receding into the background. [materiality] The building envelopes refined materiality and subtle variations that define the simplicity of the overall volume. Negative stripes on the facades occasionally give way to either flat or ridged surfaces, allowing for a play of light and shadow.

Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Exterior Photography, Facade
© François Dantart

Some might see this as an abstract and minimalistic adornment while others could read this as a poetic metaphor for the variety of textures a book can offer. Around 150 precast concrete panels (approx. 1640 m²) were specifically tailored by a local specialist for this project. Aggregates were carefully selected and mixed to get the color as close as possible to the well-known local limestone found along the Loire Valley.

Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Interior Photography, Kitchen
© François Dantart
Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Interior Photography, Kitchen
© François Dantart
Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Interior Photography, Handrail
© François Dantart

Interior. Storage spaces are in perpetual evolution. Archived paper records remain highly sensitive to UV radiation as well as thermal and hygrometrical variations. The three main concerns that drove the concept design were: The optimization of spaces and users' comfort level, stored paper documents‘ durability guarantee, and flexibility, and scalability of spaces. Answering those concerns, each addition now extends all six levels, following a rigorous and rational plan that maximizes storage linear meters and minimizes horizontal circulation.

Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Interior Photography
© François Dantart

The vertical circulation was conceived to allow for potential future additions. They also simplify daily workflows and offer an abundance of natural light to all intermediate spaces. The use of precast panels was motivated by the need to guarantee a certain level of thermal insulation and efficiently control the building's hygrometry. The interior finishes remain raw and simple to indicate the building’s storage functions and technical capacity while allowing the archived paper documents to remain the focus of attention.

Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes - Interior Photography, Facade, Handrail
© François Dantart

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Angers, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Maine-et-Loire Archives Storage Extension / Magnum architectes & urbanistes" 24 Nov 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/992674/maine-et-loire-archives-storage-extension-magnum-architectes-and-urbanistes> ISSN 0719-8884

© François Dantart

法国曼恩卢瓦尔省档案馆扩建 / Magnum architectes & urbanistes

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.