Fale Marker House / RTA Studio

Fale Marker House / RTA Studio

Fale Marker House / RTA Studio - Exterior Photography, FacadeFale Marker House / RTA Studio - Interior Photography, Table, Windows, BeamFale Marker House / RTA Studio - Interior Photography, Bedroom, Beam, Bed, WindowsFale Marker House / RTA Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, HandrailFale Marker House / RTA Studio - More Images+ 11

Great Barrier Island / Aotea, New Zealand
More SpecsLess Specs
Fale Marker House / RTA Studio - Exterior Photography, Facade
© Jackie Meiring

Text description provided by the architects. In the tradition of a Pacific a fale or simple whare occupying a coastal site, this concept draws its form from a simple pitched roof sheltering an open living pavilion. However, from the water or the beach, its silhouette is evocative of a harbor marker, upright on the dune, guiding its seafaring client’s home. Its owners asked for this whare to be a modestly scaled holiday bach with 3 bedrooms and social family gatherings space. The waterfront site occupies the land by the side of the road where ocean views are obstructed by the foredune – a common constraint of Midland’s Beach.

Fale Marker House / RTA Studio - Interior Photography, Table, Windows, Beam
© Jackie Meiring
Fale Marker House / RTA Studio - Image 14 of 16
Plans
Fale Marker House / RTA Studio - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Windows, Sink, Beam
© Jackie Meiring

Our solution was to connect living with the land and sleeping with the sky. Unlike a fale we have placed bedrooms in the ‘attic’, connecting each respective sleeping zone with either the ocean’s horizon or the bush. This released the entire ground floor for flexible, communal living. A boat is tucked below the floorboards as the descending topography allowed.

Fale Marker House / RTA Studio - Interior Photography, Bedroom, Beam, Bed, Windows
© Jackie Meiring
Fale Marker House / RTA Studio - Image 15 of 16
Sections

The whare’s public and immediate location to the road edge dictated screens at both levels to moderate privacy and sun. Lower-level screens slide away while upper screens pivot forward like the wings of a bird or kites in the sky.

Fale Marker House / RTA Studio - Exterior Photography, Windows, Facade, Handrail
© Jackie Meiring
Fale Marker House / RTA Studio - Image 16 of 16
Elevation
Fale Marker House / RTA Studio - Exterior Photography
© Jackie Meiring

Sustainability - The primary consideration to sustainability resides in the small house’s footprint – 110msq. While the sandy substrate below the house dictated concrete foundations and some steel frame to resist our shaky isles, the balance of the house is timber driven to lower the embodied carbon as much as possible. The house is entirely off-grid; with solar power, rainwater collection, onsite stormwater disposal, passive solar control, and naturally ventilated.

Fale Marker House / RTA Studio - Interior Photography, Table
© Jackie Meiring

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Fale Marker House / RTA Studio" 20 Nov 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/992430/fale-marker-house-rta-studio> ISSN 0719-8884

© Jackie Meiring

Fale Marker 住宅 / RTA Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.