Timbin House / Conrad Gargett

Timbin House / Conrad Gargett

Timbin House / Conrad Gargett  - Exterior Photography, TableTimbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography, Dining room, Door, ChairTimbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography, Dining room, Table, BeamTimbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography, Stairs, HandrailTimbin House / Conrad Gargett  - More Images+ 15

Point Lookout, Australia
More SpecsLess Specs
Timbin House / Conrad Gargett  - Exterior Photography, Forest
© Christopher Frederick Jones

Text description provided by the architects. Drawn to the extensive vegetation rather than the views of the ocean, the client’s brief asked for an experience “like camping amongst the trees, but without the tent”. Rather than optimizing views to the ocean that may be lost over time as the foreshore vegetation matures, this home is thoughtfully woven between the existing stand of Brushbox trees on the site. By retaining as many trees as possible, the light-filled and open upper-level living spaces are connected to the canopy.

Timbin House / Conrad Gargett  - Exterior Photography, Table
© Christopher Frederick Jones
Timbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography
© Christopher Frederick Jones

Sited atop a sand dune, 70m above Stradbroke Island’s Frenchman’s Beach, this house is an elegant response to some of the most challenging environmental conditions southeast Queensland faces. The house is designed to resist winds up to 300km/h due to the site’s headland location whilst the external materials and glazing address an extreme bush fire rating of BAL40 due to the adjoining bushland. Following a detailed survey of the existing trees on the site, the plan of the house was manipulated to retain as many of the trees as possible.

Timbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography, Dining room, Table, Beam
© Christopher Frederick Jones
Timbin House / Conrad Gargett  - Image 19 of 20
Plan - Ground Floor
Timbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography, Table, Bedroom, Windows, Beam
© Christopher Frederick Jones

Designed as a holiday home for three couples, the lower level provides the main entry, three ensuite bedrooms, and a generous garage. The arrival view from the double height entry is toward five significant trees all bending in response to the prevailing sea breeze. The base supporting the ground floor has been recessed to further reduce the house footprint and minimize the impact of foundations on the existing trees.

Timbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography, Fence, Handrail, Forest
© Christopher Frederick Jones
Timbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Beam
© Christopher Frederick Jones

The upper level is conceived as a transparent glazed living platform. The eastern and northern edges of the balcony and floating roof fold in a plan to wrap around trees. The narrow plan establishes a strong visual and physical connection with the trees on the beach and land sides whilst the spiral stair provides access to the rooftop party deck with 360-degree ocean views. The recessed ground-level bedrooms and concrete structure allow the upper-level floor and roof to be as thin as possible, adding to the design idea of a living platform floating within the tree canopy. The non-combustible balustrade provides additional texture to the living levels and provides a level of visual privacy for people walking along the whale-watching trail. The refined material palette responds to the tones and texture of the Brushbox trees.

Timbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography, Windows, Handrail, Beam
© Christopher Frederick Jones
Timbin House / Conrad Gargett  - Image 20 of 20
Plan - 1st Floor

Brass finishes are used extensively through the house, selected to weather and patina over time with the salt air. Glazing has been maximized to the living areas and entry space reaching the limit available under the Building Code of Australia Energy Efficiency requirements. The non-combustible balustrade provides additional texture to the living levels and privacy from people walking along the whale-watching trail. Masonry walls to the south and west are rendered with expressed joints whilst walls adjacent to the entry and facing the streets are clad in vertical paneled copper.

Timbin House / Conrad Gargett  - Interior Photography, Dining room, Door, Chair
© Christopher Frederick Jones

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Timbin House / Conrad Gargett " 06 Oct 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/990120/timbin-house-conrad-gargett> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.