baramundi Headquarters / HENN

baramundi Headquarters / HENN

baramundi Headquarters / HENN - Exterior Photography, Facadebaramundi Headquarters / HENN - Exterior Photography, Windows, Facadebaramundi Headquarters / HENN - Interior Photography, Kitchenbaramundi Headquarters / HENN - Interior Photography, Living Room, Lightingbaramundi Headquarters / HENN - More Images+ 23

  • Partners In Charge: Patrick Bröll, Joachim Grund
  • Project Directors: Peter Bäuml, Thomas Polster
  • Design Team: Alexandra Berger, Michael Reininger, Florian Kornberger, Kathrin Schmidt, Kathrin Stamm, Handan Yalki Toyhan, Quirin Mühlbauer, Deborah Klajmic, Katrin Jacobs, Tanja Dietsch, Fredrik Werner
  • Client: Wittenstein Immobilien GmbH
  • Kitchen Planning: Geisel
  • City: Augsburg
  • Country: Germany
More SpecsLess Specs
baramundi Headquarters / HENN - Exterior Photography, Facade
© Laurian Ghinitoiu

Text description provided by the architects. HENN’s design combines social and technical performance for the young software company baramundi. As one of the first pilot projects of Augsburg Innovation Park, the HQ helps strengthen Germany’s position as a driver of technical innovation.

baramundi Headquarters / HENN - Exterior Photography, Windows, Facade
© Laurian Ghinitoiu

The new Headquarters is a platform for connection and collaborative work. The 13,250 square-meter building contains a public canteen, flexible collaboration spaces, dedicated work areas, a gym, and a rooftop terrace with views of the Alps. The spaces are organized around a dynamic interior atrium whose rotating and overlapping cut-outs create a mix of single, double, and full-height spaces. The atrium creates an energetic social core for the building, and its cascading staircase functions as an informal communication space.

baramundi Headquarters / HENN - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Laurian Ghinitoiu
baramundi Headquarters / HENN - Interior Photography
© Laurian Ghinitoiu
baramundi Headquarters / HENN - Image 22 of 28
Ground floor plan

baramundi HQ is an agile work environment whose flexibility is expressed in the always-changing character of its facade. The minimal glass volume is articulated with precision strip steel and elegantly reveals, while the semi-automated curtain system offers a playful, yet highly-functional sun-shading system. The system combines low-tech curtains with a high-tech, automated track system. The curtains follow the sun’s path and provide variable degrees of shading for workspaces and lounges

baramundi Headquarters / HENN - Interior Photography, Stairs, Windows, Glass, Handrail
© Laurian Ghinitoiu
baramundi Headquarters / HENN - Interior Photography, Kitchen, Windows, Handrail
© Laurian Ghinitoiu
baramundi Headquarters / HENN - Image 24 of 28
Section

The curtains create a diaphanous interiority, rather than sealing the building off, their gentle movements and seemingly-random patterns create a direct connection to the natural rhythms of the outside world.

baramundi Headquarters / HENN - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Beam
© Laurian Ghinitoiu
baramundi Headquarters / HENN - Interior Photography, Windows, Chair
© Laurian Ghinitoiu
baramundi Headquarters / HENN - Interior Photography, Living Room, Lighting
© Laurian Ghinitoiu

In contrast to the sleek, minimal facade the interior is made of raw, exposed, and natural materials. Exposed concrete, unfinished anodized surface, and visible metal sheets. Workspaces utilize natural colors and materials such as wood and fabric. All the surfaces facing the atrium are clad in a white acoustic coating that dampens sound and amplifies natural, diffused light. Bronze-colored curtains serve as flexible interior partitions to create easily adaptable spaces.

baramundi Headquarters / HENN - Interior Photography
© Laurian Ghinitoiu

The headquarters’ concrete slabs are thermally activated and use radiant heating to maintain a 21-degree temperature throughout the year, acting as a thermal buffer during the summer and winter. The exposed concrete is inlaid with layered acoustic panels, the perforated metal layer allows for thermal conduction, while the foam layer absorbs sound.

baramundi Headquarters / HENN - Interior Photography, Table, Chair
© Laurian Ghinitoiu

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Augsburg, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "baramundi Headquarters / HENN" 05 Oct 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/990007/baramundi-headquarters-henn> ISSN 0719-8884

© Laurian Ghinitoiu

随太阳路径开合窗帘,baramundi 总部 / 海茵建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.