VUx House / 85 Design

VUx House / 85 Design

VUx House / 85 Design - Exterior Photography, Facade, ArchVUx House / 85 Design - Interior Photography, Stairs, HandrailVUx House / 85 Design - Interior Photography, Windows, HandrailVUx House / 85 Design - Interior Photography, Windows, FacadeVUx House / 85 Design - More Images+ 34

Ngũ Hành Sơn, Vietnam
  • Architects: 85 Design
  • Area Area of this architecture project Area:  100
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2022
  • Photographs
    Photographs:To Huu Dung
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers:  Electrolux, DaiDuong Glass, Atarashi Window, Bosch, Hafele, Ikea
  • Architect In Charge & Architectural Design: To Huu Dung
  • Structural Engineers: Dao Ngoc Son
  • MEP: Thinh Tran
  • Interior Design: Trinh Mai Giang
  • City: Ngũ Hành Sơn
  • Country: Vietnam
More SpecsLess Specs
VUx House / 85 Design - Exterior Photography, Facade, Arch, Windows
© To Huu Dung

Text description provided by the architects. There are many housing projects with small plots of land in Vietnam, mostly in urban areas due to the high population density. These land lots are suitable for the income majority. However, its narrowness comes with many weaknesses. The two biggest problems are lack of light and ventilation; especially when combined with the extremely hot and humid tropical climate. Therefore, these projects require Architects’ solutions to solve these problems.

VUx House / 85 Design - Interior Photography, Windows, Facade
© To Huu Dung
VUx House / 85 Design - Image 29 of 39
Plan - Ground Floor
VUx House / 85 Design - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail
© To Huu Dung

The house below is a typical example. With a typical area of 5m, x 20m and must be enough for 5 people to use. Overall, to solve the problem mentioned above we divided the house into three parts: front, and back and we sacrificed a large space in the middle to be able to bring light and wind inside the house. On the ground floor, the outermost is the parking area. This space is separated from the living space by a brick wall because it contains a lot of toxic substances from vehicles. Further inside is a glass door for easily controlling the wind and the view. In the middle is a temporary seating area and a laundry area. Finally, there is a small skylight for air convection and for drying clothes.

VUx House / 85 Design - Interior Photography, Living Room, Stairs, Handrail
© To Huu Dung
VUx House / 85 Design - Image 30 of 39
Plan - First Floor
VUx House / 85 Design - Interior Photography, Door
© To Huu Dung

On the first floor, the common room and the kitchen are arranged in front and a small bedroom in the back. In between these two areas is an aquarium and greenery space, which bring the common living space closer to nature. The pond is also a physical method for reducing heat as well as a psychological release for tenants. In the middle of the aquarium, instead of being completely made of concrete, we used a glass bottom to bring more natural light down to the temporary seating area on the ground floor. By this method, guests can see more light and swimming fish, creating a soothing relaxing space.

VUx House / 85 Design - Interior Photography, Stairs, Windows, Facade, Handrail
© To Huu Dung
VUx House / 85 Design - Image 35 of 39
South Elevation
VUx House / 85 Design - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail
© To Huu Dung

On the 2nd and 3rd floors, large bedrooms are arranged in the front, and smaller bedrooms are located at the rear. These two spaces are connected by a bridge corridor. In the middle is a large skylight throughout from the 4th to the ground floor. Around this skylight, we arrange a lot of trees. You will feel like you can touch them anywhere. A special feature is that the bedrooms and bathrooms are all exposed to direct light, which is a practical way of use as well as very good for health.

VUx House / 85 Design - Exterior Photography, Facade
© To Huu Dung
VUx House / 85 Design - Image 38 of 39
Sun Analysis
VUx House / 85 Design - Interior Photography, Stairs, Handrail
© To Huu Dung

On the 4th floor, there is a small orchard garden for relaxing and for the family’s private dining. In this space, we use trees and wooden floors as a way to prevent heat on the lower floors. Avoiding heat shrinkage of concrete is therefore also a good measure for waterproofing. On the Roof, we use XPS heat-resistant panels on the concrete floor for effective protection and heat resistance. For the glass roof over the skylight, we use insulated glass which limits harmful UV rays incoming into the house, but still makes the most of the light source. This roof can automatically open and close due to the condition weather. The entire plant watering system is automatic to reduce time and effort.

VUx House / 85 Design - Exterior Photography, Facade, Arch
© To Huu Dung

In the main gate of the house, we also use many local materials such as baked bricks and the typical Vietnamese stone: To Ong (Laterite) stone, this stone was used hundreds of years ago in construction; in combination with trees to create its own uniqueness but still very close to traditional construction.

VUx House / 85 Design - Exterior Photography, Windows, Facade, Arch
© To Huu Dung

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "VUx House / 85 Design" 27 Sep 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/989570/vux-house-85-design> ISSN 0719-8884

© To Huu Dung

VUx 住宅 / 85 Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.