House in Massís del Garraf / Slow Studio

House in Massís del Garraf / Slow Studio

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Exterior Photography, WindowsHouse in Massís del Garraf / Slow Studio - Exterior Photography, Windows, FacadeHouse in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Living Room, ChairHouse in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Closet, Shelving, Beam+ 37

  • Architects: Slow Studio
  • Area Area of this architecture project Area :  1453 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Carla Step
More SpecsLess Specs
House in Massís del Garraf / Slow Studio - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
© Carla Step

Text description provided by the architects. The aim of the project is to achieve a single-family house with zero consumption and a healthy interior environment through bioclimatic strategies.

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
© Carla Step

This house is based on a tight programme of 90 m2, thus, in order to optimise the climatic performance of a limited surface area, we decided to opt for a compact square floor plan, which has the advantage of avoiding thermal losses in the façades but also the disadvantage of not allowing direct sunlight to the south in the rear rooms.

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Living Room, Table, Beam
© Carla Step
House in Massís del Garraf / Slow Studio - Image 28 of 37
Longitudinal section
House in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Living Room, Chair
© Carla Step

For this reason, a central space that captures light and heat was designed in the form of a covered atrium with openings to the south in the upper part that rises above the roof. The rooms of this passive house are thus organised around a bioclimatic atrium, a central double-height space that accumulates heat thanks to an upper opening to the south and that allows to temper the rooms in the north zone and generate crossed ventilation.

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Closet, Shelving, Beam
© Carla Step

In this way the atrium generates a second façade for solar gain and stores hot air that we will use to our advantage for the ventilation of the house.

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Wood, Door, Beam, Windows
© Carla Step

We thus achieve a central space with stratified air (the hot air rises) which is also a solar collector in its upper part and has a multipurpose programme, which can be used as an extra living room, dining room or simply a free access space to night areas.

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Door
© Carla Step
House in Massís del Garraf / Slow Studio - Image 25 of 37
Plan - Ground floor
House in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Chair, Windows
© Carla Step

In addition, the clients expressly request to have views to the north and for this purpose the atrium has a small mezzanine accessible with a library-type staircase that can be moved along the atrium or hidden when it is not necessary.

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Closet, Shelving
© Carla Step

The construction system is based on a double wall of interior stone and exterior brickwork with insulation between them. In the access area, the exposed brick wall generates a semi-open lattice that allows the access to the house to stand out. The solar protection of the openings is provided by external textile blinds.

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Exterior Photography, Windows, Garden, Patio
© Carla Step

To generate hot water and heating on cold winter days, we use a biomass boiler with pellets that feeds a system of conventional radiators.

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Interior Photography, Windows
© Carla Step

The air renewal in this house is carried out through the central atrium by means of ventilators that introduce air from the highest point of the gallery and whose extraction is located in the wet areas of the bathrooms and kitchen.

House in Massís del Garraf / Slow Studio - Exterior Photography, Windows
© Carla Step

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Massís del Garraf / Slow Studio" [Casa en Massís del Garraf / Slow Studio] 22 Sep 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/989370/house-in-massis-del-garraf-slow-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.