Campos House / Pace Arquitetura

Campos House / Pace Arquitetura

Campos House / Pace Arquitetura - Exterior Photography, HandrailCampos House / Pace Arquitetura - Interior Photography, Chair, Deck, Patio, CourtyardCampos House / Pace Arquitetura - Interior Photography, WindowsCampos House / Pace Arquitetura - Interior Photography, Living Room, Windows, Chair, Deck, PatioCampos House / Pace Arquitetura - More Images+ 31

Campos do Jordão, Brazil
  • Architects: Pace Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area:  533
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs
  • Lead Architects: Roberto de Pace
  • City: Campos do Jordão
  • Country: Brazil
More SpecsLess Specs
Campos House / Pace Arquitetura - Exterior Photography, Forest
© João Paulo Oliveira

Text description provided by the architects. The space is an invitation to contemplate nature. The residence serves as a viewpoint to a privileged slice of nature. The enchanting environment consists of the base of a valley composed of a lake lined with lily pads and a forested mountain.

Campos House / Pace Arquitetura - Exterior Photography, Handrail
© João Paulo Oliveira
Campos House / Pace Arquitetura - Interior Photography, Stairs, Facade, Handrail
© João Paulo Oliveira
Campos House / Pace Arquitetura - Exterior Photography, Facade
© João Paulo Oliveira

Lodged in a 1000 m² plot, the 533,21 m² of useful space is planned with the aim of experiencing intimacy while also sharing in nature's exuberance.

Campos House / Pace Arquitetura - Interior Photography, Chair, Deck, Patio, Courtyard
© João Paulo Oliveira
Campos House / Pace Arquitetura - Interior Photography, Living Room, Windows, Chair, Deck, Patio
© João Paulo Oliveira

We conceived the house respecting its environment and using an aesthetic that integrates into the surroundings with bare concrete, stone, wood, and glass as the primary materials. While the design's strong personality is imposing, it also integrates itself. The aesthetic weight of the brutalist concrete seems light with the cantilevered. The large surface without openings introduces emptiness that gives movement and visual fluidity to the apparent "closed box". Upon arriving, we come across three closed concrete volumes that suggest a bunker or a vault. However, as soon as we open the main entrance we find ourselves in an open space facing an exuberant view as if atop an observatory. This sensation repeats itself in any of the internal spaces that nestle and comfort while also being open to the outside. 

Campos House / Pace Arquitetura - Interior Photography, Windows
© João Paulo Oliveira
Campos House / Pace Arquitetura - Interior Photography
© João Paulo Oliveira
Campos House / Pace Arquitetura - Exterior Photography
© João Paulo Oliveira

Black is predominant in the decoration and was chosen for the figurative absence that it suggests, leaving space that can be filled by the sensations and interpretations one has upon gazing at it. The toughness and strength of the shapes transform into weightlessness, the first impression of entering the "bunker" transforms into the experience of an open space among nature, and the coldness generally attributed to concrete, stone, glass, and dark colors transforms into coziness that envelops and welcomes. These contradictions and dualities of sensations are created by the shapes and materials used to integrate into the human spirit and fills each space with vitality.

Campos House / Pace Arquitetura - Exterior Photography, Garden
© João Paulo Oliveira

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Campos House / Pace Arquitetura" [Casa Campos / Pace Arquitetura] 09 Sep 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/988681/campos-house-pace-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.