Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects

Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects

Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Exterior Photography, Windows, Brick, FacadeMagdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Wood, Shelving, Beam, Bench, WindowsMagdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Shelving, BeamMagdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Windows, Beam, HandrailMagdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - More Images+ 39

More SpecsLess Specs
Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Exterior Photography, Windows, Facade
© Nick Kane
Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Exterior Photography, Windows, Garden
© Nick Kane

Text description provided by the architects. We were appointed to design Magdalene College’s New College Library through a competition held in 2014. The new building replaces cramped and poorly equipped facilities in the adjacent Grade 1 Listed Pepys Building with a larger library, incorporating an archive facility and a picture gallery.

Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Exterior Photography, Windows, Brick
© Nick Kane

The new building is sited in a highly sensitive historic setting, along the boundary wall between the enclosed space of the Master’s Garden and the more open space of the Fellows’ Garden. Its placement extends the quadrangular arrangement of buildings and courts that developed from the monastic origins of the college site.

Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Exterior Photography, Windows
© Nick Kane
Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Image 37 of 44
Site plan

The library is approached from Second Court, through a little doorway, and out under an old Yew tree. From this shady corner, you sense the presence of the river opening out at the edge of the lawn. We wanted to make the building a journey that gradually rose up towards the light. On the way up there would be rooms, galleries, and places to perch with a book. At the top, there would be views out over the lawn towards the water. We wanted to create a variety of ways for someone to situate themselves depending on inclination. You might sit in a grand hall, a small room, or tuck yourself into a tiny private niche.

Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Shelving, Beam
© Nick Kane

For us, good architecture plays a variety of experiences against underlying order so as to produce harmony. The new library is based upon a logical latticework of interrelated elements. A regular grid of brick chimneys supports the floors and book stacks and carries warm air up to ventilate the building. Between each set of four chimneys, there is a roof lantern bringing light down into the spaces below: air rising and light falling.

Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Windows, Wood, Beam, Facade, Column, Handrail
© Nick Kane
Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Wood, Beam
© Nick Kane

This regular array produces a natural hierarchy with narrow zones for circulation and wide zones for reading rooms. The delineation of load-bearing brick vertical structure, supporting spanning engineered timber horizontal structure is used to reinforce the organizational scheme. This creates an underlying pattern of warp and weft that we hope can be understood intuitively by people using the building.

Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Shelving, Table, Windows, Beam
© Nick Kane
Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Closet, Shelving, Table, Chair, Windows, Beam
© Nick Kane
Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Image 39 of 44
First floor plan
Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Shelving, Table, Lighting, Chair
© Nick Kane

The materiality and form of the new library are derived both from its context and from the College’s brief to make a highly durable and sustainable building. The older college buildings are of load-bearing brick, with timber floors and gabled pitched roof structures. Brick chimneys animate the skyline and stone tracery picks out the fenestration. We tried to make the new building from this set of architectural elements. We used timber instead of stone for our window tracery, which will weather over time to become a silvery grey like the stone.

Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Interior Photography, Shelving, Windows, Beam
© Nick Kane

We worked carefully with our builders to find a variety of bricks that would match the tapestry-like quality of the older College buildings. At the same time, this is a modern building that employs innovative passive ventilation strategies to minimize energy in use and engineered timber structure to reduce carbon embodied in its construction.

Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects - Exterior Photography, Forest, Arch
© Nick Kane

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Cambridge, United Kingdom

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Magdalene College Library / Niall McLaughlin Architects" 03 Aug 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/986471/new-library-magdalene-college-niall-mclaughlin-architects> ISSN 0719-8884

© Nick Kane

剑桥大学抹大拉学院图书馆 / Niall McLaughlin Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.