Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV

Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV

Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Exterior Photography, WindowsFuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Exterior Photography, Windows, FacadeFuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Exterior Photography, Windows, FacadeFuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Interior Photography, Stairs+ 23

Augsburg, Germany
  • Founding Partner In Charge : Jacob van Rijs
  • Director : Sven Thorissen
  • Design Team : Christine Sohar, Marta Iglesias Rando, Alexander Forsch, Alessio Palmieri, John Hermansson
  • Strategy And Development : Jan Knikker
  • Visualizations : Antonio Luca Coco, Francesco Vitale
  • Carpenter : Burghart GmbH Schreinerei
  • City : Augsburg
  • Country : Germany
More SpecsLess Specs
Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Image 9 of 23
© Eckhart Matthäus

Text description provided by the architects. The Fuggerei in Augsburg is the world’s oldest social housing complex. In celebration of their 500th anniversary, the Fugger Foundations initiated an interdisciplinary debate on the topic of housing, culminating in the presentation of a “Fuggerei Code” for the future of social housing, alongside a series of studies for future Fuggereien around the world. The Next500 Pavilion, outside the town hall in the Fuggerei’s home city of Augsburg, is the epicenter of this debate and program.

Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Exterior Photography, Windows
© Saskia Wehler
Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Exterior Photography, Windows, Facade
© Saskia Wehler
Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Image 23 of 23
Axo

The pavilion is a long, narrow, gabled building, its form inspired by the long terraced houses of the Fuggerei itself. However, rather than a single square block, one end of the pavilion is curved and raised up to suggest its role in looking out to the future Fuggereien, both in Augsburg and around the world. This lifted end forms an 8.5-meter cantilever that provides a lookout point to view the town hall itself. Thanks to the curved shape, a part of the town hall square is enclosed between the pavilion and the adjacent Augustus Fountain, creating an intimate plaza suitable for a variety of events.

Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Exterior Photography, Facade, Arch
© Saskia Wehler
Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Interior Photography, Stairs
© Eckhart Matthäus

Inside, the pavilion is split into various rooms for the exhibition and events. These rooms also refer to the building blocks identified in the Fuggerei of the Future study. This includes a meeting point where visitors come together to design the Fuggerei of the Future, a pink bar to cater to the festivities, and a tribune housed in the raised end which can host lectures, presentations, and other events.

Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Interior Photography
© Eckhart Matthäus
Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Interior Photography
© Eckhart Matthäus

The walls, floor, and roof are built from prefabricated cross-laminated timber panels, an approach that offers a number of sustainability benefits: the wood stores carbon, while the CLT panels make the pavilion demountable so that it can later be deconstructed and relocated - ensuring it can have a second life within a sustainable or social context after the conclusion of the exhibition. In addition, the wood is sourced from Fuggerei’s own forests, and a local carpenter created the wooden interiors.

Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV - Exterior Photography, Windows, Facade, Arch
© Eckhart Matthäus

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Augsburg, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fuggerei NEXT500 Pavilion / MVRDV" 02 Aug 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/986368/fuggerei-next500-pavilion-mvrdv> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.