Hyde Park House / Robeson Architects

Hyde Park House / Robeson Architects

Hyde Park House / Robeson Architects - Exterior Photography, Windows, Door, Facade, PatioHyde Park House / Robeson Architects - Interior Photography, TableHyde Park House / Robeson Architects - Exterior Photography, Facade, Windows, CourtyardHyde Park House / Robeson Architects - Exterior Photography, Facade, WindowsHyde Park House / Robeson Architects - More Images+ 12

Mount Lawley, Australia
More SpecsLess Specs
Hyde Park House / Robeson Architects - Exterior Photography, Facade, Windows
© Dion Robeson

Text description provided by the architects. Situated on a busy street, the Hyde Park House seeks to maximize views of both the leafy Hyde Park across the road and the city skyline, whilst maintaining the privacy of the family. The challenge was to design a home that was not trying to replicate a character home but was contemporary to suit the needs of the family and fit in with its streetscape, not imposing on it given it would be two-story and the neighbors were single story.

Hyde Park House / Robeson Architects - Exterior Photography, Windows, Door, Facade, Patio
© Dion Robeson
Hyde Park House / Robeson Architects - Image 17 of 17
Plans
Hyde Park House / Robeson Architects - Interior Photography, Table
© Dion Robeson

The conceptual response to the site, context, and brief was to split the home lengthways down the middle, with the eastern side sitting on natural ground level with a first floor over and a basement for cars under.  This lets us comply with height limitations placed on the property.  In the western half of the home, we decided to keep a single storey and allocate it to the living areas. We lifted this ‘wing’ 0.5m above natural ground level which provided privacy from cars and pedestrians on the street and meant we could create high and interesting ceiling heights and volumes over the living areas and still comply with height requirements.

Hyde Park House / Robeson Architects - Interior Photography, Living Room, Table, Chair, Windows
© Dion Robeson

This raised living wing allowed for better views of the park’s trees while blocking out the busy traffic and cars parked below. Lines of sight were drawn at the planning stage from eye levels of both pedestrians on the street and the occupants sitting at their dining room table, to ensure the living wing was raised at the right height for privacy.  The full height Vitrosca glazing to the dining room slides back into a pocket enabling the dining room to stretch out to the terrace, forming one larger indoor/outdoor room that feels external yet protected. While the dining room faces south to the views, the lounge was located at the opposite end of the living wing to the rear of the house facing north.  This enabled us to design glazing and eaves for maximum winter sun penetration and no sun penetration during summer.  The lounge opens onto a large backyard with a raised pool and pool deck.

Hyde Park House / Robeson Architects - Interior Photography, Kitchen, Table, Chair, Countertop, Windows
© Dion Robeson

The pool deck and pool were raised so that when sitting in the pool, you can see straight through the living wing to the leafy views of Hyde Park and beyond. The high ceilings, and tall glazing allowed for this opportunity to pick up the view from even the back corner of the block.  Raising the pool also removed the need for a layer of pool balustrading, as the height of the pool effectively formed this barrier protection.  The pool wall is clad in a burgundy Japanese ceramic tile, with recessed landscape lighting to light it at night.  CAPA landscape architects provided concept design for both front and rear garden areas, including the shape of the pool, which is curved, contrasting nicely with the rectilinear building forms.

Hyde Park House / Robeson Architects - Exterior Photography, Facade, Windows, Courtyard
© Dion Robeson

Much has gone into the aspects of the home that cannot be seen, but more importantly make the home feel comfortable. Thermally broken double glazed windows were used throughout.  Minimal windows were placed on the eastern and western facades, with the majority facing north to maximize the home's energy efficiency. The upper floor construction was reverse brick veneer which is much better suited to Perth’s temperate climate than the preferred double brick construction that is so prevalent. Behind the charcoal metal cladding were a 30mm layer of foil board and additional insulation batts. 

Hyde Park House / Robeson Architects - Interior Photography, Facade, Chair
© Dion Robeson

Solar panels on the roof power the home's electrical needs, including powering the underfloor hydronic heating which is piped through the tile screen on the ground floor and under the timber flooring on the first floor. While in summer ceiling fans in all rooms are utilized to assist in airflow.  Openable windows are located strategically to encourage Perth’s ‘freo doctor’ to cool the home in summer afternoons and push out hot air.

Hyde Park House / Robeson Architects - Exterior Photography, Brick, Fence, Facade, Windows
© Dion Robeson

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hyde Park House / Robeson Architects" 08 Jun 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/983259/hyde-park-house-robeson-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.