We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Villa in the Woods / Studio Lotus

Villa in the Woods / Studio Lotus

Villa in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, ForestVilla in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Table, Chair, PatioVilla in the Woods / Studio Lotus - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, BeamVilla in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Windows, Forest+ 20

Matial, India
  • Design Team : Ambrish Arora, Sidhartha Talwar, Ansel Colaco, Adil Hussain, Ayesha Hussain, Priya Jindal, Satish Kumar
  • Client : Udai Srivastava
  • Fabricator : Creative Craft
  • Furniture & Styling : Mangrove Collective
  • City : Matial
  • Country : India
More SpecsLess Specs
Villa in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Windows, Forest
© Noughts & Crosses LLP

Text description provided by the architects. Located between Bhimtal and Mukteshwar in the northern Indian state of Uttarakhand, the Villa in the Woods is part of a master plan designed to promote conscious community living amidst 90 acres of Himayalan forests of deodar, sal, oak, and rhododendron. With direct access from India’s capital New Delhi, it lies in the Kumaon range of the Himalayas at an altitude of 6,700 feet. The brief for the masterplan development was centred around building a self-sufficient community in the hills, living in harmony with nature. The design scheme factors in detailed analyses of the existing terrain, slopes, vegetation, surface drainage patterns, and soil types. These studies were done to identify strategies for watershed management, stormwater management, and potential areas for development to minimize cut-and-fill and avoid disturbing the site’s ecology.

Villa in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Forest
© Noughts & Crosses LLP

With construction in the hills in India rapidly rising and damaging the sensitive terrain, the architects adhered to an eco-conscious sensibility. The architecture adopts pre-engineered technology with a structure composed of Light Gauge Framing Systems (LGSF) clad with locally-sourced materials. Mandating off-site construction, the architects leveraged a custom-designed modular system that uses lightweight mild steel sections and a six-layered drywall section, allowing the three-storey structures to be assembled at site from a kit of numbered pre-engineered parts. The construction uses a woven structural system akin to a basket weave, where structural integrity is derived from the composite whole as opposed to the strength of individual members. A narrative of age-old crafts skills developed with local artisans is superimposed on the primary shell.

Villa in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Windows, Forest
© Noughts & Crosses LLP
Villa in the Woods / Studio Lotus - Image 17 of 20
Plan - Entry Level
Villa in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Table, Chair, Patio
© Noughts & Crosses LLP

Concrete piles and tie beams anchor the superstructure, whereas the dry construction methodology allows for a smooth and clinical construction process with nearly zero-waste generation. Therefore, the villa treads lightly on the ground, preventing damage to the slopes and surrounding trees and coexisting in harmony with the fragile ecology of which it is a part. Parameters integral to the project are:

Villa in the Woods / Studio Lotus - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Beam
© Noughts & Crosses LLP

Universal Access - The villa offers wheelchair accessibility and can be serviced by elevators. Wide boardwalks lead to the homes from access points, and all homes are directly accessible from the road.

Response to Terrain - Land parcels were demarcated according to gradient, sun exposure, scenery, and tree locations. The construction methodology adopted lends flexibility to bend the structures according to the site contours. The villa is raised on stilts to allow the flow of natural water streams. Brush layering, a bio-engineering method, was used to stabilize the slopes further, while stone-built gully plugs allow rainwater to percolate into the ground.

Villa in the Woods / Studio Lotus - Interior Photography, Table, Chair, Fence, Beam, Deck
© Noughts & Crosses LLP
Villa in the Woods / Studio Lotus - Image 18 of 20
Plan - Lower Level

Building Lightly - The modular construction system employs minimal on-site wet work to cause the least disturbance to the site and surrounding ecology. It supports the efficient use of resources and energy with reduced water consumption and preserves the natural flow of water along the gradient. The plan for the villa follows the blueprint of nature, with each element sensitively charted out in congruence with the landscape. A dominant theme throughout is one of fluid transitions, removing the boundaries, and living with nature. Nestled amidst the dense foliage of deodar, chide, and oak trees, the villa is perched on stilts. Designed to evoke the experience of treehouse-living, the elevated structure is capped by a pitched roof and spacious balconies, offering residents solitude and direct connections with the lush outdoors.

Villa in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Table, Fence, Chair, Deck, Garden, Patio
© Noughts & Crosses LLP

The villa is split into three levels to offer differentiated experiences and uninterrupted lines of sight. Residents enter via a wooden boardwalk into the living quarters that also comprise a kitchen and dining area. A north-facing deck and a south-facing court promote outdoor lounging with panoramic vistas of the forests beyond. The floor above hosts bedrooms featuring floor-to-ceiling bay windows and skylights that frame expansive views of the landscape and fill interior spaces with daylight. The lowermost level houses the guest bedroom, staff quarters and ancillary facilities, merging with the gradient of the slope under the canopy of native vegetation.

Villa in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Windows, Forest
© Noughts & Crosses LLP
Villa in the Woods / Studio Lotus - Image 20 of 20
Exploded View

The dining area doubles up as a conservatory, which, in addition to the sliding doors, window walls, and skylights, illuminates the interiors with daylight and enables residents to stargaze at night. The sun-drenched south court is strategically located to establish a seamless inside-outside experience and maximize views of the natural setting. The material palette of timber, slate, and local stone builds on the lexicon of koti-banal architecture, endemic to the Kumaon region. The interior design scheme further underpins the experience of being cocooned in a treehouse through its use of hand-crafted woodwork that blends classic notions of a simple wood structure with modernist angles, clean lines, and contemporary design elements.

Villa in the Woods / Studio Lotus - Interior Photography, Handrail, Forest, Deck, Beam
© Noughts & Crosses LLP
Villa in the Woods / Studio Lotus - Image 19 of 20
Plan - Upper Level

Sustainability and energy-efficiency being paramount design concerns in an ecologically-sensitive context, the Villa in the Woods utilizes a range of measures to reduce its environmental impact. The integration of the native landscape, seasonal water bodies, and large tree cover ensure comfortable ambient temperatures for most of the year. The structure occupies a small footprint to minimize the impact on the existing terrain and trees. A hundred percent of the wastewater is treated through a phytorid-based system and is reused for horticulture among other purposes.

Villa in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Windows, Stairs, Forest, Handrail
© Noughts & Crosses LLP

Through the incorporation of passive solar design and the use of vernacular building materials, the design simultaneously addresses aspects of daylight, natural ventilation, thermal comfort, and energy use. The building orientation and fenestration design ensure effective daylighting in all occupied spaces, reducing energy consumption to a minimum. Interior surfaces including the walls, floors, and the roof feature adequate insulation layers to regulate temperature and prevent heat loss during winters. Further, a radiant heating system is provided to optimize thermal comfort and energy use.

Villa in the Woods / Studio Lotus - Exterior Photography, Forest
© Noughts & Crosses LLP

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa in the Woods / Studio Lotus" 28 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/982607/villa-in-the-woods-studio-lotus> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.