Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz

Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz
Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Exterior Photography, Facade
© José Campos

Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Exterior Photography, FacadePavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Image 3 of 15Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Interior Photography, Windows, BeamPavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Exterior Photography, Facade+ 15

  • Area Area of this architecture project Area :  256
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :José Campos
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  DAGOL
  • Collaborators : Inês Campo
  • Construction Firm : RBT - Eng. Edite
  • Steel Structure : PaviMetal - Eng. João Nuno Pais Costa
  • Project Promoter : Câmara Municipal de Matosinhos
  • City : Matosinhos
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Exterior Photography
© José Campos

Text description provided by the architects. Manhufe Pavilion is located next to a set of three black (and red) buildings, located in a parking lot in Matosinhos (Porto) that we designed a few years ago.

Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Exterior Photography, Facade
© José Campos

Along with two of the existing buildings, it will be used to teach children the particularities of public and private space. Inside the pavilion, city streets and car circulation will be simulated so they can learn the basic rules - like crossing the street, understanding traffic signals, etc.

Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Image 3 of 15
© José Campos
Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Image 12 of 15
Plan
Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Image 14 of 15
Section - Diagram

The aim was to have a eco friendly building that could take advantage of natural light and natural ventilation to reduce energy consumption. The shape of the building arises from that purpose. 

Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Interior Photography, Windows, Beam
© José Campos

The squared inverted step pyramid has been designed before by Edoardo Sianesi (Textile Pavilion, Milan, 1957) and Pezo von Elrichschausen (Casa Nida, Chile, 2015) (and probably more…). The ‘negative’ version of this shape can be found in many of India’s stepwells. 

Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Interior Photography
© José Campos

In this case, this shape was used because it generates façade shadowing for summer solar exposure and enables the appropriation of the inferior horizontal surface of the cantilever as a permanent transversal ventilation system.

Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Exterior Photography, Facade
© José Campos

The building has a concrete base (and foundation), that turns into a bench on the inside. A steel structure gives form to the inverted pyramid and it’s fixed to the concrete element. A translucent polycarbonate skin involves the steel skeleton and allows natural light to come inside.

Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz - Exterior Photography, Facade
© José Campos

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Matosinhos, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pavilion in Manhufe / Guilherme Machado Vaz" [Pavilhão em Manhufe / Guilherme Machado Vaz] 17 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/982071/pavilion-in-manhufe-guilherme-machado-vaz> ISSN 0719-8884

© José Campos

Manhufe 展馆 / Guilherme Machado Vaz

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.