A Private Reading Room / atelier tao+c

A Private Reading Room / atelier tao+c

A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior PhotographyA Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Living Room, Windows, BeamA Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Shelving, ChairA Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography+ 28

  • Architects: atelier tao+c
  • Area Area of this architecture project Area :  76
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Wen Studio
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  TON, Knoll International, Muuto
  • Lead Architects : Tao Liu, Chunyan Cai
  • Design Team : Jane Wang, Ximeng He
  • Client : Whales Capital
  • City : Shanghai
  • Country : China
More SpecsLess Specs
A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography
© Wen Studio

Text description provided by the architects. It’s an internal reading room for a team, a shared study room among a group of friends. The third space between public and private, living and working.

A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Shelving
© Wen Studio
A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography
© Wen Studio

On the ground floor of a 1980s house, there are two vacant rooms enclosed by load-bearing brick walls and next to a glasshouse in the courtyard. Atelier tao+c converted those three separated rooms into a united place that accommodates a dozen people to read together at the same time and is suitable to hold small lectures within.

A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Shelving, Chair
© Wen Studio

As a brick structure, each existing wall is immovable. After removing the original doors and windows, the rooms are connected to each other by three openings which are about 2-3 meters wide. The intervention responds to such constraints with an open room composition, letting the wall and the structural column dissolved in the visual perception by re-organizing the circulation through the space.

A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Facade, Column
© Wen Studio
A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Chair
© Wen Studio

First, a set of bookshelves in semi-circular shape is introduced in and run through two brick rooms, the wall then is hidden behind to form two small quiet reading corners inwards; outwards, as the wall disappears, and the bookshelves smoothly and effectively connect two rooms into one.

A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography
© Wen Studio
A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Column
© Wen Studio

The remaining two groups of structural wall stacks standing in the middle of the doorways connected to the glasshouse, we wrapped them with off-white travertine accordingly to the irregular shape and resolved it into an independent sculpture in the space. Then the formerly separated rooms are brought together and form a large flowing space.

A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Living Room
© Wen Studio
A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Closet, Beam, Column
© Wen Studio

Inside the shell of the original glasshouse, a timber structure was inserted. The wooden beams and columns were integrated with the bookshelves. Two different shapes of the skylight, round and square, are cut out on the newly made wooden ceiling to filter out excess sunlight and lead zenithal natural light to the center of the rooms which are more pleasant for reading.

A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Column
© Wen Studio
A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Shelving, Beam
© Wen Studio

The three components integrate three units into a minimal, yet unique continuous space. Finally, in the 70 square-meter sites, there are four different seating and corners that encourage various reading gestures. Some small study tables for single people to sit and work, a sofa seat suitable for multiple people to relax and talk a shared meeting table, and a reading booth for one person to meditate inside.

A Private Reading Room / atelier tao+c - Interior Photography, Closet, Shelving
© Wen Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "A Private Reading Room / atelier tao+c" 27 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/982061/a-private-reading-room-atelier-tao-plus-c> ISSN 0719-8884

© Wen Studio

半公共的图书室 / 西涛设计工作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.