Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura

Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura
Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Exterior Photography
© Marcos Guiponi

Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Interior Photography, Chair, BeamVentolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Interior Photography, Table, Windows, Countertop, BeamVentolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Interior Photography, Windows, BeamVentolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Exterior Photography+ 27

Villa Serrana, Uruguay
  • Architects: TATÚ Arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area :  70
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Marcos Guiponi
  • Lead Architects : Leandro Alegre, Horacio Goday, Martin Olivera
More SpecsLess Specs
Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Exterior Photography
© Marcos Guiponi

Text description provided by the architects. The Ventolera refuge is named this because of its enclave, it is in the highest area of a deep gorge, where it is exposed to a wind corridor. As well as inspiring its name, this exposure offers the refuge some amazing and exceptional views. In both cases the exposition becomes a part of the starting point of the project, how it is situated is an opportunity to build a closer relationship with the landscape.

Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Interior Photography, Chair, Beam
© Marcos Guiponi
Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Interior Photography, Windows, Beam
© Marcos Guiponi
Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Interior Photography, Table, Windows, Countertop, Beam
© Marcos Guiponi

Firstly, the project is placed in an area dominated by a steep slope amongst the rocks, which is a characteristic mark of the area. Indeed, it is due to this topography that we decided to elevate the construction through a horizontal level that sets itself apart from the land. Because of this, the project gains a viewpoint condition, the refuge spaces are generated in an immediate perimeter and the interior main space is focused on the landscape. It is about a big viewfinder that projects the interior to the horizon of the mountain range, in a game that tries to introduce the natural scenery inside the shelter, creating a panoramic experience.

Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Interior Photography, Beam
© Marcos Guiponi
Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Interior Photography, Windows
© Marcos Guiponi
Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Image 19 of 27
Plan - Ground floor
Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Image 23 of 27
Section BB
Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Exterior Photography
© Marcos Guiponi

Secondly, the topography offers two different positions. First, during the day the shelter is camouflaged because of the large window’s reflection, giving privacy and transparency inside. While at night the opposite happens. It generates an illuminated frame effect that highlights the interior of the project and becomes a light within the landscape of the Villa Serrana community.

Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Image 18 of 27
Axonometría

The interior layout is dominated by a main block that contains all required amenities (bath, kitchen, storage, installations...), thus separating the main social space from the private sleeping area. In the living room we opted for the strategy of organizing hierarchically the volume above the floor extension, with a double height space that enhances the projection experience to the landscape.

Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura - Exterior Photography
© Marcos Guiponi

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Ventolera Refuge / TATÚ Arquitectura" [Refugio ventolera / TATÚ Arquitectura] 20 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/981925/ventolera-refuge-tatu-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.