Canal House / Studio Farris Architects

Canal House / Studio Farris Architects
Canal House / Studio Farris Architects - Exterior Photography, Windows, Waterfront
© Koen Van Damme

Canal House / Studio Farris Architects - Exterior PhotographyCanal House / Studio Farris Architects - Exterior Photography, FenceCanal House / Studio Farris Architects - Interior Photography, Sofa, WindowsCanal House / Studio Farris Architects - Interior Photography, BedroomCanal House / Studio Farris Architects - More Images+ 19

Grimbergen, Belgium
More SpecsLess Specs
Canal House / Studio Farris Architects - Exterior Photography
© Martino Pietropoli

Text description provided by the architects. A small residence is inserted with originality among the houses overlooking the Brussel-Scheldt Maritime canal that splits the small town of Humbeek, part of the municipality of Grimbergen, in the province of Flemish Brabant in Belgium. In emphasizing the relationship with the canal, the project of this house draws upon an original spatial configuration based on the definition of a new relationship between the inside and outside.

Canal House / Studio Farris Architects - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
© Koen Van Damme

Designed by Studio Farris, Humbeek Canal House was created to substitute a pre-existing building and makes the most of the available surface area by respectfully placing itself within the profile defined by the row of residential buildings facing the canal, complying with the surrounding gabled roofscape. But the elegant adaptation to the urban context is enriched by new solutions, which extend the potential of the lot and redefine the conditions of use of the house.

Canal House / Studio Farris Architects - Exterior Photography, Fence
© Martino Pietropoli
Canal House / Studio Farris Architects - Interior Photography, Door, Facade, Concrete, Handrail
© Martino Pietropoli

The other houses facing the canal do not exploit the presence of the waterway, denying any opportunity to relate to both the public dimension and the view of the outdoor space. The traditional layout of houses in fact has the living quarters on the ground floor, with high windows protected by curtains for privacy. Studio Farris then worked on the volume and distribution of space, emptying part of the original envelope, reversing the program by placing the living area upstairs and the sleeping areas on the ground floor, and working on a careful redefinition of the boundaries between indoors and outdoors.

If in the rear the house uses the full height allowed, it is in the front that the outline of the building is changed. The building recedes, resulting in an introverted facade that is organized around a new open space created by the volume subtraction. The project by Studio Farris thus determines an unexpected spatial layout consisting of an entrance courtyard on the ground floor, which acts as a filter between the street and the house, matched by a small garden at the back of the house. 

It is a sort of “Japanese courtyard”, says Giuseppe  Farris, recalling the work of Carlo Scarpa that he carefully investigated during his studies at IUAV University in Venice. The idea is that of a small secret garden, to be discovered beyond the gate that separates it from the road along the canal. In the courtyard, a tree introduces a natural feel, a sense of warmth and proportion. The two bedrooms located on the ground floor also benefit from this quiet and intimate condition. One opens directly onto the courtyard, the other overlooks the backyard.

Canal House / Studio Farris Architects - Interior Photography, Sofa, Windows
© Martino Pietropoli
Canal House / Studio Farris Architects - Interior Photography
© Martino Pietropoli

The courtyards also help to determine a spatial continuity between the ground floor and the upper floor, where the living quarters are arranged. The staircase that can be accessed from the entrance courtyard leads to the upper floor and unfolds adjacent to the entrance courtyard, leading to the discovery of the canal view. At this point, the living room projects and expands to the outside through a terrace that brings air and light inside. The living area continues into a dining room and, having reached the rear of the house, into the kitchen overlooking the second courtyard.

Canal House / Studio Farris Architects - Interior Photography, Door
© Martino Pietropoli
Canal House / Studio Farris Architects - Interior Photography
© Martino Pietropoli

The relationship established between the interiors, the courtyards, and the outdoor spaces helps to define an ideal connection between the two floors and to give the entire intervention a spatial continuity that reveals at every turn a new relationship with the outside.

Canal House / Studio Farris Architects - Interior Photography, Bedroom
© Martino Pietropoli

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Canal House / Studio Farris Architects" 08 May 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/981528/canal-house-studio-farris-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.