Studio by the Hill / Mind Manifestation Design

Studio by the Hill / Mind Manifestation Design

Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior PhotographyStudio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, BrickStudio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Living Room, Table, Shelving, Windows, CountertopStudio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Bench, Handrail+ 34

  • Area Area of this architecture project Area :  120
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2022
  • Photographs
    Photographs :Hemant Patil
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AQUANT, Hettich, Lafit lights, ProgeCAD, Trimble Navigation
  • Lead Architects : Anand Deshmukh, Chetan Lahoti
  • Design Team : Pranjali Ekre, Dipti kanade, Vidisha Paltewar
  • City : Pune
  • Country : India
More SpecsLess Specs
Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Table, Chair
© Hemant Patil

Text description provided by the architects. Brief - An Architecture studio is the representation of the studio’s ideology, same time demonstration of one’s ability to experiment with innovative materials and respond to available context and climatic conditions. With this self-given brief mind, manifestation has designed their workspace studio by converting a residential unit into an apartment building sitting next to a hill in the city of Pune.

Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Living Room, Table, Shelving, Windows, Countertop
© Hemant Patil
Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Image 22 of 34
Plan
Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Bench, Handrail
© Hemant Patil

Site - The floor plate of 120 sqm is kept open and free with functions planned suitably with minimal clear glass partitions as per necessities. Required fluidity is achieved in a rigid framework with subtle curvilinear treatment to corner junctions. The spaces are planned or styled to surrender to the adjoining hill, the material palette is tastefully chosen to match with different shades of the hill throughout the year. Thus, nature flows to the indoors, and space becomes part of nature and vice versa. Climatically, most of the spaces facing or opening towards eastern hill help to keep the areas well lit with natural light coming in without the extra glare and heat throughout the working hours.

Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Shelving
© Hemant Patil
Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Image 28 of 34
Section EE
Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography
© Hemant Patil

The Palette - Material selection as light oak wood furniture, In-situ concrete floor, natural brick paving with tall seamless walls, and ceilings in pastel green lime plaster finish is the result of the desired peaceful working environment. Recycled paper tube, an eco-friendly material, is explored to be used in various interventions such as sliding or operable shutters, seating backrests, or open shelves supported with customized detailing.

Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Brick
© Hemant Patil
Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Windows, Glass, Chair
© Hemant Patil

The entrance zone in the open floor plan is signified with natural brick paving terminating into a built-in reception desk creating a sense of arrival, same brick floor seamlessly continues to the terrace to create a sense connect with the outdoor. Perforated brick sliding panels control the entry of southern sun rays into the multipurpose space used for informal meetings, brainstorming sessions, dining etc.

Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Table, Chair, Door
© Hemant Patil

Studio by the Hill / Mind Manifestation Design - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Shelving, Windows, Beam
© Hemant Patil

The facade helps to convert harsh southern sun rays into cool breeze before entering the indoor areas. The use of lime plastered walls and southern natural brick jail adds to the thermal comfort, The diminishing detailing in response to local context is adopted in contemporary design in various areas.

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Pune, Maharashtra, India

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Studio by the Hill / Mind Manifestation Design" 11 Apr 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/979912/studio-by-the-hill-mind-manifestation-design> ISSN 0719-8884

© Hemant Patil

山边工作室 / Mind Manifestation Design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.