We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Villa Hedberg / Marge Arkitekter

Villa Hedberg / Marge Arkitekter
© Johan Fowelin
© Johan Fowelin

© Johan Fowelin© Johan Fowelin© Johan Fowelin© Johan Fowelin+ 21

Åhus, Sweden
More SpecsLess Specs
© Johan Fowelin
© Johan Fowelin

Text description provided by the architects. In a serene setting where the beach meets the pine trees, Marge Architects were commissioned to design a summer house for a family of four. The property is characterized by sand dunes and tall evergreens: a fragile environment where the roots of the trees act as natural protection against erosion.

© Johan Fowelin
© Johan Fowelin
© Johan Fowelin
© Johan Fowelin

The plot is part of a larger property that has belonged to the same family for generations. With neighboring houses in close proximity to the North and South and a public beach to the East, the brief was to create a truly private space for the client. As the family has its everyday life in the city, they needed a house that could be completely shut down during winter.

Site Plan
Site Plan
Plans
Plans

By accommodating the wishes of the client on three different building briefs – a villa, a sauna, and a guest house-, a protected outdoor space was created, harboring the family’s need for privacy. From here, sightlines extend to the horizon and the sea, yet the characteristic roof remains the sole element visible from the beach.

© Johan Fowelin
© Johan Fowelin
© Johan Fowelin
© Johan Fowelin

The main building, the villa, is horizontally organized: the roof houses what is private and the ground floor holds what is shared. The ample glass panes are arranged to frame the ocean and the pines, whilst minimizing visual connections to neighboring buildings.

© Johan Fowelin
© Johan Fowelin

Large wooden shutters act as a second skin to the façade, meeting the need to fully close the building upon leaving. In the summertime, when the shutters stand open, the solid portions of the wall are fully concealed: the winter façade thus hidden. The difference between summer and winter facades is further accentuated by the types of paneling used – a stricter, more conventional paneling for the fixed parts and a freer, more rustic paneling for the sliding parts.

© Johan Fowelin
© Johan Fowelin

The bold form of the villa’s roof is echoed in the tilted roofs of the smaller buildings, creating a strong visual link tying the buildings together. With the facades clad in an environmentally friendly, pre-treated pine paneling, all buildings will weather into a soft wooden gray - slowly blending with the landscape surrounding them.

© Johan Fowelin
© Johan Fowelin

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Villa Hedberg / Marge Arkitekter" 16 Mar 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/978560/villa-hedberg-marge-arkitekter> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.