House R / Eek en Dekkers

House R / Eek en Dekkers
House R / Eek en Dekkers - Exterior Photography, Windows, Facade
© Thomas Mayer

House R / Eek en Dekkers - Exterior Photography, Windows, Door, FacadeHouse R / Eek en Dekkers - Exterior Photography, Windows, FacadeHouse R / Eek en Dekkers - Interior Photography, Stairs, Windows, Glass, HandrailHouse R / Eek en Dekkers - Interior Photography, Stairs, Windows, Facade, Beam, Handrail+ 21

Eindhoven, The Netherlands
More SpecsLess Specs
House R / Eek en Dekkers - Exterior Photography, Windows, Door, Facade
© Thomas Mayer

Text description provided by the architects. The client was clear from the very first meeting: they did not want a special house. Or not as a goal in itself.  The focus had to be the quality of living for the family. Apart from that, the budget was a reason to build pragmatically. We were confident that these principles would lead to an esthetical quality and would unexpectedly produce a special result. To meet the clients' requirements, we chose to use industrial building methods to create a large volume in the form of a barn. The various residential functions are, as it were, composed within the building volume.      

House R / Eek en Dekkers - Interior Photography, Stairs, Windows, Glass, Handrail
© Thomas Mayer

As a basis, we made a basement under the barn one meter above ground level. The living spaces in the basement have become a kind of garden room because of the windows, which protrude into the green garden-like loopholes. The basement is connected to the floors by open staircases.

House R / Eek en Dekkers - Interior Photography, Stairs, Windows, Facade, Beam, Handrail
© Thomas Mayer
House R / Eek en Dekkers - Image 17 of 21
Floor plan

The family lives connected in the whole house, but sleeping, working, playing and the entrance can be closed off with doors, which allows for privacy when wanted.  Because of the somewhat higher location and the fact that the house is placed backward in relation to the neighbors, there is more and longer sun around the house and the garden plays an important role at both the front and the back.

House R / Eek en Dekkers - Interior Photography, Facade
© Thomas Mayer

Despite the industrial construction where the steel construction covered with corrugated aluminum cladding with slender profiles determines the image, the house is almost energy neutral. Under the corrugated skin, it is a pragmatic modern house.    

House R / Eek en Dekkers - Exterior Photography, Windows, Facade
© Thomas Mayer

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House R / Eek en Dekkers" 04 Mar 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/977928/house-r-eek-en-dekkers> ISSN 0719-8884

© Thomas Mayer

R 住宅 / Eek en Dekkers

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.