Oxygen Park / AECOM

Oxygen Park / AECOM

Oxygen Park / AECOM - Exterior PhotographyOxygen Park / AECOM - Interior PhotographyOxygen Park / AECOM - Exterior Photography, FenceOxygen Park / AECOM - Interior PhotographyOxygen Park / AECOM - More Images+ 26

  • Landscape Design Team: James Haig Streeter (Landscape Design Lead), Mark Blackwell, Warren Osborne, Kevin Underwood, Philip Dugdale, Alfredo Galindo, Eric Hallquist, Shafee Jones-Wilson, Wing Lai, James Manuel, John Neilson, Jonathon Reeves, Adam Rothwell, Jason Shinoda, Stephen Suen, Jack Wu
  • Water Features: Fountains Direct
  • City: Doha
  • Country: Qatar
More SpecsLess Specs
Oxygen Park / AECOM - Exterior Photography
© Markus Elblaus

Text description provided by the architects. Oxygen Park was designed to provide a ‘green lung’ for the Education City Campus in Doha, Qatar. Inspired by the fluid land formations and wind-eroded rocks of the natural desert environment, the terrain was formed to maximize passive cooling from the prevailing winds and to accommodate multiple sporting activities.

Oxygen Park / AECOM - Image 10 of 31
© Markus Elblaus

The dramatic landscape features a subterranean walkway with cooling tunnel segments and a series of dynamic, looping running tracks.

Oxygen Park / AECOM - Image 23 of 31
Plan
Oxygen Park / AECOM - Exterior Photography, Fence
© Markus Elblaus

Oxygen Park is now a vibrant destination for the local community – and a perfect antidote to the desert heat. The park offers an impressive 130,000sqm of green space, 7,000m of pathways, a shady, covered walkway, a 1,600m running track, an equestrian track, sports pitches, four folly buildings, and gardens containing more than 100 plant species with a majority of indigenous and desert-adaptive planting.

Oxygen Park / AECOM - Interior Photography
© Markus Elblaus
Oxygen Park / AECOM - Interior Photography
© Markus Elblaus
Oxygen Park / AECOM - Interior Photography
© Markus Elblaus

It is accessed via the Tram System and the campus-wide cycle and walking routes. The park’s dramatic, wind-sculpted landscape was created with the hot and dry climate of the country and its cooling breezes in mind. Honoring the local landscape is core to, and is evident across, every single aspect of the park’s design.

Oxygen Park / AECOM - Exterior Photography
© Markus Elblaus

For example, the park's topography was computer modeled to maximize passive cooling from the prevailing winds and create a shaded walkway with cooling tunnel segments. As with traditional Arabian Gulf wind towers, the available breeze is channeled through the wind passages carved in between the gardens to provide natural ventilation. The undulating topography with its hills and swales creates a strong spatial framework for various embedded programmatic activities in conjunction with dynamic looping running tracks.

Oxygen Park / AECOM - Image 29 of 31
Section
Oxygen Park / AECOM - Exterior Photography, Fence, Facade
© Markus Elblaus

The buff-colored hardscape materials were chosen to be sympathetic to the Qatari native landscape and to minimize glare and heat-island effects. The curving footpaths are constructed in seeded concrete to provide even, robust and continuous surfaces for sports activities.

Oxygen Park / AECOM - Exterior Photography
© Markus Elblaus

A covered walkway is formed from large C-shaped reinforced-concrete ribs that are placed along one side of the tracks. They are founded on a continuous raft foundation that bears on the limestone formation below the park. Inspired by wind-blown desert rock formations, the soffit and walls are clad with natural stone to create a monolithic-appearing structure.

Oxygen Park / AECOM - Interior Photography
© Markus Elblaus

The conditioned folly buildings provide cool resting places after intense workouts and outdoor classrooms for teaching activities. They are formed from a reinforced concrete structure embedded into the slopes of the hills and are covered with a cantilevering green roof to maximize thermal mass and reduce solar heat gain.

Oxygen Park / AECOM - Image 31 of 31
Section

The project incorporates indigenous and desert-adaptive planting. Stormwater from seasonal rainfalls is stored on-site through soakaways embedded in the softscape areas, which enhance the natural ability of the soil to drain the water. Grass surfaces for sports activities are equipped with smart irrigation systems with sensor technologies to control and reduce water consumption.

Oxygen Park / AECOM - Exterior Photography, Facade
© Markus Elblaus

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Education City, Doha, Qatar

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Oxygen Park / AECOM" 09 Feb 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/976389/oxygen-park-aecom> ISSN 0719-8884

© Markus Elblaus

氧气公园 / AECOM

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.