Aarjav House / Design Work Group

Aarjav House / Design Work Group
Aarjav House / Design Work Group - Exterior Photography, Windows, Facade
© Pratikruti09

Aarjav House / Design Work Group - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden, CourtyardAarjav House / Design Work Group - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Chair, WindowsAarjav House / Design Work Group - Interior PhotographyAarjav House / Design Work Group - Exterior Photography, Facade, Windows+ 19

Surat, India
More SpecsLess Specs
Aarjav House / Design Work Group - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden
© Pratikruti09

Text description provided by the architects. A box is not just a box if you know how dynamic a life inside is. A beautiful house sets a similar example of well-designed architecture, embodied in one of the city’s compact residential areas. Aarjav residence is built around an area of approximately 219 sq. mt of a plot, having three open sides and one shared wall. Within such tight fabric, it was quite a challenge to build a 4 BHK house that also includes a studio apartment on the top floor.

Aarjav House / Design Work Group - Exterior Photography, Facade
© Pratikruti09
Aarjav House / Design Work Group - Image 14 of 19
Plan - Ground Floor
Aarjav House / Design Work Group - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Chair, Windows
© Pratikruti09
Aarjav House / Design Work Group - Image 15 of 19
Plan - 1st Floor
Aarjav House / Design Work Group - Exterior Photography, Windows, Brick, Facade
© Pratikruti09

This house speaks the language of leisure through merging the lush greens and design values intricately woven by the team of DWG. It exemplifies contemporary aesthetics and functionality to its full potential. The most important feature of the house is its façade. “We wanted to make the whole façade interesting”. The idea was to create a dynamic skin that not only creates dramatic shadows during the daytime but also generates curiosity within ones’ self to how warm and cozy their inside would be. Patterned solely with bricks, their varied modules had thoughtful punctures to bring in light and visual connectivity into their indoors. 

Aarjav House / Design Work Group - Interior Photography
© Pratikruti09
Aarjav House / Design Work Group - Interior Photography, Stairs, Handrail, Beam
© Pratikruti09

One of the considerations behind this façade design was its climatic condition. Since it orients toward the South-West, the idea of solid skin was to reduce the heat gain inside. The projections and offsets are designed in a manner so that 40-50 percent of the house remains in shade especially during extreme summers. Apart from this, existing trees played an important design decision factor for openings. An age-old mango tree towards the south shares a large portion of its foliage, keeping the living areas shaded throughout the year. One can also enjoy this seasonal vibe from a bold window on the first floor and through brick cut-outs from the floor above. 

Aarjav House / Design Work Group - Exterior Photography, Facade, Windows
© Pratikruti09

The spatial organization of the house is linear. The whole built-up of 585 sq. mt is segregated in a way that each floor remains in visual contact with each other to feel connected. The double-height volume over the dining space with a large opening overlooks the dense plantations that surround this house. Another main element of the space is its riser-free wooden staircase that connects every floor through a scenic visual graphic. The background artwork depicts the life of a sea, reflecting a calm and refreshing vibe as you transit vertically through the space. An ample amount of daylight from the skylight above is brought into this stairwell by curving the right-angled corner of each landing.

Aarjav House / Design Work Group - Image 19 of 19
Sections and Elevations

The basic house idea turned into a beautiful amalgamation of nature and built environment through the use of approximately 150 plant species outdoors as well as indoors and; through planned skylights for a good amount of natural light to purge inside, even inside bathrooms. In terms of materiality, the textures and colors of its interiors differ from that of its exterior. The use of brick and metal creates a rustic look as perceived from the outside, while the inside is cheerful with color, wooden, and marble finishes. The idea to use a subtle color palette indoors was to make space look more spacious as compared to what its outside fabric offered.

Aarjav House / Design Work Group - Exterior Photography, Windows, Facade, Garden, Courtyard
© Pratikruti09

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Aarjav House / Design Work Group" 07 Feb 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/976273/aarjav-house-design-work-group> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.