We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

Maison Q / Nghia-Architect

Maison Q / Nghia-Architect

© Nguyen Tuan Nghia© Nguyen Tuan Nghia© Nguyen Tuan Nghia© Nguyen Tuan Nghia+ 30

Hanoi, Vietnam
  • Architects: Nghia-Architect
  • Area Area of this architecture project Area:  42
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs
    Photographs:  Nguyen Tuan Nghia
  • Lead Architect: Nguyen Tuan Nghia
More SpecsLess Specs
© Nguyen Tuan Nghia
© Nguyen Tuan Nghia

Text description provided by the architects. Our architects were given the assignment to design a house for a family of four on just 30sqm of land that's tucked away in a small alley in Hoang Mai, Hanoi. The team decided to name this project, Maison Q. This house has all the common characteristics of a typical townhouse in Hanoi, which usually are located in difficult-to-spot alleyways.

© Nguyen Tuan Nghia
© Nguyen Tuan Nghia
Plan - 1st Floor
Plan - 1st Floor
© Nguyen Tuan Nghia
© Nguyen Tuan Nghia

As a matter of a fact, these types of houses are usually long and narrow which sit next to one another so the living conditions might not be ideal for families this size. The architects were sent out to deliver a solution that not only meet the owner's basic needs but also enhanced the living experience by bringing in nature and natural lighting in such a compact space.

© Nguyen Tuan Nghia
© Nguyen Tuan Nghia
© Nguyen Tuan Nghia
© Nguyen Tuan Nghia

The architect’s team has analyzed and come up with solutions that help overcome the drawbacks of this type of housing. Despite being small in size, this house is still filled with natural light, wind, and internal green spaces. Its structure optimized the inter-connected space to create small green gardens inside that filled with sunlight. Room blocks and traffic blocks are interwoven and linked by traffic transition solutions. Different spaces are continuously open and close both vertically and horizontally throughout the whole building.

© Nguyen Tuan Nghia
© Nguyen Tuan Nghia
Elevation
Elevation

With a new and bold architectural approach, the facade was designed to challenge the norm, it looks like a contemporary sculpture, making a bold statement by combining concrete and steel to create a strong contrast between material and between straight and curve lines. Since this house faces the west, the mesh skin is shaped to tilt out toward the alley, which helps block the direct sunlight but also creates a layer to ensure the privacy of the residence. The architects decided to design a beveled facade to create a skylight and also widen the space for the veranda, which brings more light to the front yard. This house seems to be small in size but it is actually able to fulfill all of its owner’s needs and also enhance their living condition.

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Maison Q / Nghia-Architect" 14 Jan 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/975150/maison-q-nghia-architect> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.