House in Erl / Architekt Torsten Herrmann

House in Erl / Architekt Torsten Herrmann

House in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Exterior Photography, Windows, BeamHouse in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Interior Photography, Dining room, Table, Lighting, Windows, Chair, GlassHouse in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Interior Photography, Living RoomHouse in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Interior Photography, Windows, FacadeHouse in Erl / Architekt Torsten Herrmann - More Images+ 22

More SpecsLess Specs
House in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Interior Photography, Windows, Facade
© Gustav Willeit

Text description provided by the architects. The house in Erl is in a residential area with one house after the next. The property has a slight slope that rises from west to east. Set back a little from the street, the building adjoins the western boundary with an entrance and a wide garage driveway. From there it develops in length and gently blends into the small-scale building structure.

House in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Exterior Photography, Windows, Beam
© Gustav Willeit
House in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Interior Photography, Windows, Glass
© Gustav Willeit

The residential building is divided into two wings - one on the street and one on the slope. In between, there is a narrow connecting part. Using this U-shaped floor plan, it is possible to create a building that is organized around a private inner courtyard. It opens to the south and becomes the central outer space.

House in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Interior Photography, Dining room, Table, Lighting, Windows, Chair, Glass
© Gustav Willeit
House in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Image 26 of 27
Section
House in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Interior Photography, Living Room
© Gustav Willeit

An inserted exposed concrete frame covers part of the terrace. The facades of the house are plastered in white. Combined with subtle exposed concrete elements, it integrates the house into the surroundings. The extensive glazing is frameless. The ventilation sash and garage door are in untreated oak.

House in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Interior Photography, Stairs, Windows, Handrail
© Gustav Willeit

There is a spacious kitchen and dining area on the ground floor and the living room in the rear wing. The upper floor is also based on the division into two parts: the parents' suite facing the street, and the children's room with space to play on the slope side of the building. A small atrium adjoins the parents' sleeping area.

House in Erl / Architekt Torsten Herrmann - Interior Photography, Living Room, Sofa, Windows, Bedroom
© Gustav Willeit

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Erl / Architekt Torsten Herrmann" 05 Jan 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974574/house-in-erl-architekt-torsten-herrmann> ISSN 0719-8884

© Gustav Willeit

鄂尔多斯市斜坡住宅 / Architekt Torsten Herrmann

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.