Åstrup Have House / NORRØN Architects

Åstrup Have House / NORRØN Architects
Åstrup Have House / NORRØN Architects - Exterior Photography
© Torben Eskerod

Åstrup Have House / NORRØN Architects - Exterior Photography, WindowsÅstrup Have House / NORRØN Architects - Exterior Photography, Facade, WindowsÅstrup Have House / NORRØN Architects - Interior Photography, Windows, Facade, BeamÅstrup Have House / NORRØN Architects - Interior Photography, Windows, BeamÅstrup Have House / NORRØN Architects - More Images+ 42

Haderslev, Denmark
  • Partners In Charge : Marco Berenthz, Poul Høilund
  • General Contractor  : Søgård Byg
  • City : Haderslev
  • Country : Denmark
More SpecsLess Specs
Åstrup Have House / NORRØN Architects - Exterior Photography, Facade, Windows
© Torben Eskerod

Text description provided by the architects. The latest addition to Copenhagen-based NORRØN’s body of work is Åstrup Have - a new recreational farmhouse gazing at Haderslev Fjord and built upon the dream of the countryside. Coined around concepts of biodynamic food production, freely grazing animals, and farm to table, Åstrup Have evokes the region’s vernacular building tradition and inquisitively reinterprets the traditional Danish farmhouse.

Åstrup Have House / NORRØN Architects - Interior Photography, Windows, Facade, Beam
© Torben Eskerod
Åstrup Have House / NORRØN Architects - Interior Photography, Facade
© Torben Eskerod

The remotely located building, surrounded by a scenic landscape of the rolling countryside, greets visitors through cut-out gables arising from the ground and towering into the sky - particularly upon entry from the avenue. Organized around a central patio that unifies the wings of the building, Åstrup Have stands as a four-legged concrete structure with each leg equipped with an open gate through which the surrounding rural setting reveals itself. 

Åstrup Have House / NORRØN Architects - Exterior Photography, Facade
© Torben Eskerod
Åstrup Have House / NORRØN Architects - Exterior Photography, Windows, Facade, Courtyard
© Torben Eskerod
Åstrup Have House / NORRØN Architects - Image 41 of 47
Ground floor plan

The clustered volumes, organized as a band around the central courtyard, are constructed from raw concrete panels with brass-filled delation joints laid out as a thin grid in the facade. 

Åstrup Have House / NORRØN Architects - Interior Photography, Shelving, Windows, Beam
© Torben Eskerod
Åstrup Have House / NORRØN Architects - Interior Photography, Windows, Chair
© Torben Eskerod

Resembling a golden relief carved into the raw panels of concrete, the brass fillings soften the building, and as such resonate with local vernacular where metal fillings and objects once were embedded in the old facades and served as generous additions to the regional building culture. When hit by light, a fragile shadow play appears, resulting in a stark, yet atmospheric contrast between the raw and the refined. 

Åstrup Have House / NORRØN Architects - Exterior Photography, Windows
© Torben Eskerod

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Åstrup Have House / NORRØN Architects" 05 Jan 2022. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974559/astrup-have-house-norron-architects> ISSN 0719-8884

© Torben Eskerod

金属与混凝土的光影游戏,Åstrup Have 丹麦农舍 / NORRØN Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.