Hidden House / Architects 49

Hidden House / Architects 49

Hidden House / Architects 49 - Interior Photography, Living Room, Windows, Chair, FacadeHidden House / Architects 49 - Exterior Photography, FacadeHidden House / Architects 49 - Interior Photography, Living Room, Table, Sofa, Chair, WindowsHidden House / Architects 49 - Interior Photography, Living Room, Sofa, Table, WindowsHidden House / Architects 49 - More Images+ 20

  • Architects: Architects 49
  • Area Area of this architecture project Area :  1100
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :W Workspace
Hidden House / Architects 49 - Exterior Photography, Facade
© W Workspace

“Our family is introverted. We value and enjoy our privacy and rarely socialize. Consequently, we would not want anyone from the outside being able to look in at us. But amongst ourselves, we have a very enjoyable rapport. Therefore, we would like to be able to separate the formal public living room from the family living area while providing the ability for the occasional sneak peek”. That was the initial conversation between the house owner and A49HD 5 years ago.

Hidden House / Architects 49 - Exterior Photography, Windows
© W Workspace
Hidden House / Architects 49 - Image 23 of 25
Plan - Ground Floor
Hidden House / Architects 49 - Interior Photography, Living Room, Windows, Chair, Facade
© W Workspace
Hidden House / Architects 49 - Image 24 of 25
Plan - 1st Floor
Hidden House / Architects 49 - Interior Photography, Dining room, Table, Chair, Windows
© W Workspace

Following that initial discussion, the designer focused on the owner’s requirements creating a unique concept for the project. The zoning requirements of public and private areas became one of the key design concepts. A U-shaped arrangement was found to be the best solution to achieve the architect’s hypothesis in terms of layout and composition. There are separate public and private entrances. A covered living terrace acts as a transitional space and buffer zone between the formal and family living areas. The swimming pool, situated at the rear of the grey travertine wall, also serves to distance the public and private areas. Thus, if the formal living area is utilised for a function, the family living room can be occupied without disturbance and remain private.

Hidden House / Architects 49 - Interior Photography, Stairs, Handrail
© W Workspace

The name “Hidden House” is derived from the appearance of the front façade which gives little clue as to what lies beyond, perhaps even to the extent of being unwelcoming or non-existent. Solid walls are used to shield the interior spaces from neighbours and provide privacy. In contrast, the solid façade allows for the house within its boundaries to have an open layout with more fenestration as the privacy has largely been achieved by the solid external walls. One of the key visuals in this residence is the sculptural main staircase, dubbed “a stairway to heaven.” It resembles a piece of art conveying a spectacle of anti-gravity.

Hidden House / Architects 49 - Exterior Photography, Facade
© W Workspace

A sense of dynamism is created in the transitional landing space, where the lower flight of stairs, which appear to sprout from the ground, meets the flight of stairs which seem to float down from the upper floor. This striking visual is created through a feat of engineering. Light filtering in from the slim skylight and tapered ceiling above creates a play of shifting light and shadow throughout the day. The animated light breathes life into the space, like dancers moving to the rhythm of music.

Hidden House / Architects 49 - Exterior Photography, Facade, Windows
© W Workspace

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Hidden House / Architects 49" 25 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974166/hidden-house-architects-49> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.