Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio

Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio

Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Windows, Stairs, HandrailPorosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Interior Photography, Stairs, HandrailPorosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Interior Photography, Stairs, Beam, Facade, Handrail, SteelPorosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Exterior Photography, Windows, FacadePorosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - More Images+ 17

Kecamatan Penjaringan, Indonesia
More SpecsLess Specs
Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Exterior Photography, Windows, Facade
© Mario Wibowo

Text description provided by the architects. This project is a major alteration of an existing “Ruko”, which is a typical mix-use row house building commonly found in Jakarta, Indonesia. The site is 4 m wide and 15 m deep. A common typology for this type of structure is that it shares two common walls with its neighbors, which often poses a design challenge in finding sufficient access to natural light and ventilation. In response to this issue, we punctured holes on the roof of the stairwell bulkhead and on the 3rd floor slab to provide healthy and playful work lifestyle for a small tech startup office.

Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Exterior Photography, Table, Patio
© Mario Wibowo
Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Image 22 of 22
Section - Longitudinal
Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Interior Photography, Living Room, Table, Chair, Stairs, Handrail
© Mario Wibowo
Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Image 19 of 22
Plan - Third floor

The act of puncturing began from the stairwell bulkhead where oval-shaped skylight dissected through a rectangular volume with a strong filleted edge, thus creating a supple shape that reflects playful daylight into the interior. The light well continues to the floor below where a walkable skylight is installed to channel natural light to the lower floor. As a result, no artificial lighting is needed for use during daytime. In addition, the provision of stairwell shaft and omission of risers on floating stairs are designed to activate stack ventilation effect for better air circulation throughout the building.

Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Interior Photography, Stairs, Handrail
© Mario Wibowo
Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Interior Photography, Kitchen, Windows, Stairs, Handrail
© Mario Wibowo

The programs of the building are distributed by floors. The staff area on the 2nd floor is integrated with a multi-functional table that accommodate activities such as: preparing food, eating, working and cleaning. The 3rd floor serves as a comfortable private studio apartment for working executive. At last, the rooftop terrace is designed to encourage communal interaction where informal meetings and activities of leisure could happen under a cityscape backdrop view. Our design philosophy dictates that all interior and exterior alterations are made to accentuate playfulness, as well as festering a healthier work environment by giving access to more natural light and ventilation.

Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio - Interior Photography, Living Room, Sofa
© Mario Wibowo

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ruko Crown Golf blok D no 11-12, RT.6/RW.2, Kamal Muara, Kec. Penjaringan, Kota Jkt Utara, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 14470, Indonesia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Porosity From Above Office / K-Thengono Design Studio" 22 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/974015/porosity-from-above-office-k-thengono-design-studio> ISSN 0719-8884

© Mario Wibowo

多孔办公室 / K-Thengono Design Studio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.