Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies
Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography
© Hampus Berndtson

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, ColumnArt Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, Facade, SteelArt Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, Windows, Glass, ColumnArt Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, Windows, Glass, BeamArt Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - More Images+ 10

  • Area Area of this architecture project Area :  200
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Hampus Berndtson
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Knauf, Knudsen Kilen
  • Lead Architect : Søren Thirup Pihlmann
More SpecsLess Specs
Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, Column
© Hampus Berndtson

Text description provided by the architects. Since 2019, Art Hub Copenhagen has been based in the Kødbyen, Copenhagen Meatpacking District. Within a couple of years, it will move to a new location. This temporary perspective is a premise that is turned into the general dogma: Every element must be reused. Nothing is discarded but rather revitalized through the alteration of function and appearance.

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, Windows, Glass, Beam
© Hampus Berndtson

The dogma is rooted in the indisputable fact that today’s construction industry emits excessive amounts of greenhouse gases. If we are to achieve the climate targets – which we are fundamentally dependent on – it requires a radical transformation of the way we think and creates architecture. Therefore, this project is developed as both materialized architecture and as a case study. It explores how to enhance architectural value through temporality and reduction of resource consumption.

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, Windows, Glass, Column
© Hampus Berndtson

Originally, meat was sold from this space, it was then turned into a bank branch and today it hosts a modern art institution. Over time, a series of elements have been added – a weathered porch, three glass cages, and a massive bank vault. These components disrupt the inherent articulation of the space defined by the rhythm of columns. Contrary to former renovations, this intervention does not bring new material to the site. It acts as a gradual return to the original character of the building according to heritage values, which have faded with every addition.

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Image 15 of 15
Plans

By rethinking and reusing the elements added over time, the space is redefined based on an interpretation of the genuine atmosphere and spatial composition. No layers are added, instead, the existing ones are peeled away, leaving the distinctive spirit of the space exposed.

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, Glass, Column
© Hampus Berndtson

Both development and execution have taken place simultaneously, which is essential for the project as a case study – it is an archaeological process, which dissects the building layer by layer, dynamically creating a catalogue of possibilities. Every building consists of a series of components. By exposing and reconsidering them anew we can explore their untapped functional and aesthetic potentials. Consequently, a sensitivity emerges by rethinking the components.

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, Bathroom, Glass, Shower
© Hampus Berndtson

The suspended ceiling tiles, known from various generic office spaces, have been dismantled and redefined. The slender aluminum profiles are left as a coarse-mesh filter, while the white tiles are reorganized into flexible, suspended folding walls. They hang as staged elements emphasizing the varying hue and intensity of the light.

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography, Steel
© Hampus Berndtson

The glass cages at the rear of the space have been dismantled. The panels are built into furniture and as a transparent room divider, softly sheltering the permanent workplaces. Similarly, less prominent materials are also redeemed, among other things, aluminum frames function as curtain hangers and windowsills as levelling wedges for the room divider.

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Exterior Photography, Windows, Door, Facade
© Hampus Berndtson

The transformation of Art Hub Copenhagen points towards a general path for how recycling can be rethought in architecture. When resources are not consumed but regenerated into value-creating elements, recycling is not a necessary evil but the very catalyst of form and intention. Thus, this project operates sustainably on two intertwined levels: conservation of both resources and Kødbyen’s distinctive character.

Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies - Interior Photography
© Hampus Berndtson

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Copenhagen, Denmark

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Art Hub Copenhagen / pihlmann architects + Archival Studies" 20 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973866/art-hub-copenhagen-pihlmann-architects-plus-archival-studies> ISSN 0719-8884

© Hampus Berndtson

哥本哈根艺术中心 / pihlmann architects + Archival Studies

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.