the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Bondy School / Atelier Phileas

Bondy School / Atelier Phileas

  • 00:00 - 11 December, 2008
Bondy School / Atelier Phileas
Bondy School / Atelier Phileas

Bondy School / Atelier Phileas Bondy School / Atelier Phileas Bondy School / Atelier Phileas Bondy School / Atelier Phileas + 23

  • Architects

    Atelier Phileas (member of PLAN01)
  • Consultants

    BETOM Ingénierie / CAP TERRE / AVEL Acoustique
  • Contractor

    COLAS
  • Client

    Town of Bondy - SODEDAT 93
  • Program

    15 classes, Youth center, Multifunction room, Library, canteen
  • Budget

    5.7M Euro + tax (US $7.18M + tax)
  • Area

    3100.0 m2
  • Project Year

    2007

Text description provided by the architects. The project is developed on the basis of a programme consisting of 15 classes, a canteen and a leisure centre, with a special feature: two spaces (multi-purpose hall and computer room) are open to the public outside school time. 

In view of the environmental approach, in particular prevailing winds and an attempt to make use of free solar power, we chose to place the classrooms on the east and split the programme into two parts, along the length of the building.

The two halves of the building connected by walkways create the figure we were trying to obtain to both assert the institution: a hall protected by a large overhang, and assert the opening: from the street, the view stretches out right to the end of the playground. The existing beautiful landscaped alignment extends to the centre of the project, with numerous trees and hedges planted along the shared walls.

In addition to the choice of building orientation, other devices are implemented to anchor the sustainable quality of the project: green roofs, terracotta sunshade, solar panels (hot water production), thermal bridge breakers, reinforced insulation, rainwater storage tank, etc.

View the complete gallery

About this office
Atelier Phileas
Office
Cite: "Bondy School / Atelier Phileas" 11 Dec 2008. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/9737/bondy-school-atelier-phileas/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

Bondy学校 / Atelier Phileas

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.