Canto House / Paralelo Zero

Canto House / Paralelo Zero

Canto House / Paralelo Zero  - Interior Photography, KitchenCanto House / Paralelo Zero  - Interior Photography, Kitchen, CountertopCanto House / Paralelo Zero  - Interior PhotographyCanto House / Paralelo Zero  - Exterior PhotographyCanto House / Paralelo Zero  - More Images+ 13

Sobral de Monte Agraço, Portugal
  • Architects: Paralelo Zero
  • Area Area of this architecture project Area :  400
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Nuno Almendra
Canto House / Paralelo Zero  - Interior Photography
© Nuno Almendra

Text description provided by the architects. Next to the source of the River Sizandro, the Casa do Canto project was based on the recovery of a small unit for the caretaker's dwelling and the construction of adjacent shops.

Canto House / Paralelo Zero  - Interior Photography, Shelving, Chair
© Nuno Almendra
Canto House / Paralelo Zero  - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Nuno Almendra
Canto House / Paralelo Zero  - Interior Photography, Kitchen
© Nuno Almendra

The limits of the intervention are established by the original stone wall that ends the River Sizandro and the original implantation of the house that defines Largo da Bica.

Canto House / Paralelo Zero  - Interior Photography, Shelving
© Nuno Almendra
Canto House / Paralelo Zero  - Image 18 of 18
Floor plan
Canto House / Paralelo Zero  - Interior Photography
© Nuno Almendra

The starting point of the proposal sought to preserve the original implantation, but demolishing all the stores adjacent to the stone wall, allowing a new framework and orientation of the house and a different interior-exterior relationship of the new house.

Canto House / Paralelo Zero  - Interior Photography
© Nuno Almendra

The preservation of the stone masonry walls of the house and the reorganization of the interior led to the orderly design of the housing's private program (bedrooms and toilets), seeking to maintain characteristic elements of Saloan architecture such as the design of the window opening, eaves or interior ceilings, while the expansion establishes the social program through a huge living room with an integrated kitchen, seeking to reinterpret the rustic design but extraordinarily careful in the careful choice of materials, resulting in harmony between traditional and contemporary interior and exterior, originality, and timelessness.

Canto House / Paralelo Zero  - Exterior Photography
© Nuno Almendra

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Canto House / Paralelo Zero " [Casa do Canto / Paralelo Zero ] 08 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973196/canto-house-paralelo-zero> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.