We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Home

Learn more about the story behind our new brand identity.

Read more

The Koulas Project / Alexis Papadopoulos Architectural Practice

The Koulas Project / Alexis Papadopoulos Architectural Practice

© Mariana Bisti© Mariana Bisti© Mariana Bisti© Mariana Bisti+ 40

Kolossi, Cyprus
More SpecsLess Specs
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

Text description provided by the architects. A residence in the area of Kolossi Castle (Koulas), which acted as an inspiration point for research on the typology of koulas - medieval watchtowers/turrets.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

The main volume of the proposal is inspired by the compact form and small openings of the typology of koulas, consisting of two levels of indoor space and the third level without a roof, operating as a roof garden and giving the sense of a room open to the sky. A secondary linear volume, which expands the functional spaces of the ground floor, differentiates as form and materiality, emphasizing the height of the main volume and its dynamic presence.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

To the north, the living room submerges into the surrounding garden, while to the south the bedroom hovers above it. The position of the building volumes, the arrangement of openings, and the exterior spaces were designed based on the pre-existing olive trees, which were important elements of the synthesis.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

The intention for monolithic facades in the internal and external walls of the main volume, which would highlight its solid form, has led to research methodologies of construction. The chosen technique was explored with the method of prefabricated double walls in reinforced concrete, without any columns or beams. The concrete walls were cast with robotic control in metal molds, that give a perfectly smooth surface, and assembled on site with a crane within three days. The thermal insulation and the various services, specifically designed for each place, are located between the two sides of the concrete walls.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

The structural materials of the building volumes of the residence are reflected in the interior space as well. The walls of the main volume remain in concrete and the walls of the secondary volume are cladded in wood; a material that has also been used for its structure. The natural textures and the special technical construction characteristics, both of concrete and wood, as well as of the other materials that have been chosen for the fixed furniture, form a distinct interior environment.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

These, along with the red color of the fixed furniture in the main volume, enhance the material contrasts of the spaces, while creating an intense and lively atmosphere. The selection of lighting fixtures follows the same color tones with details in materials that have already been used in the residence, forming a unified spatial sense.

© Mariana Bisti
© Mariana Bisti

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "The Koulas Project / Alexis Papadopoulos Architectural Practice" 07 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/973020/the-koulas-project-alexis-papadopoulos-architectural-practice> ISSN 0719-8884
© Mariana Bisti

无梁无柱,Koulas ‘城堡’住宅 / Alexis Papadopoulos Architectural Practice

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.