Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte

Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte

Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Interior Photography, Windows, Glass, FacadeIce Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Exterior Photography, Facade, CityscapeIce Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Exterior Photography, FacadeIce Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Exterior Photography, Cityscape, FacadeIce Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - More Images+ 20

More SpecsLess Specs
Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Exterior Photography, Facade, Cityscape
© ArchExist

Text description provided by the architects. The Xinxiang Cultural Tourism Center is the architectural icon of the new tourism district, which will be dedicated to winter sports, including the presence of the future indoor ski slope. The ambition of the project is to create a strong urban indicator that unites the whole district. The project does not look like a classic building. It is a sculpture out of scale, a pure and monumental volume.

Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Exterior Photography, Facade
© ArchExist

Simplicity / Complexity. There are nine ice cubes superposed and offset from each other, representing the general theme of the leisure district. This simple appearance becomes subtle and complex as one approaches - The texture of the glass facades is composed of a multitude of tangled translucent ice crystals that filter the light and the vision from the interior. It is a question of hiding - whilst showing - to provoke mystery and the desire to approach. The ice crystals capture the light and give it back. The building thus seems to emit the light it receives like a mass of inhabited ice.

Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Interior Photography, Facade
© ArchExist
Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Exterior Photography, Facade
© ArchExist

Fragility / Solidity. This massive appearance is made exclusively of printed glass and steel. No supporting structure is visible. The glass panels of the facades are suspended by stainless steel cables and minimal steel connections.

Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Image 23 of 25
Section

Instant / Eternity. The facades capture the light of the sky, which varies according to the time of day, the season, and the weather. Sometimes bright white, under the sun; the building becomes vaporous by cloudy weather, frosted even under certain lights, it reflects the sun and the clouds which become visible on the texture of frost. The building continually changes its appearance with time.

Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Exterior Photography
© ArchExist

Kinetic. It is a sculpture conceived according to each angle of discovery. An assembly of superposed cubes, each one of about 17 meters in height, is never perceived in the same way depending on where the visitor is standing. From the commercial street to the west, the upper cube shifts to the side, cantilevering 34m above the ground to mark the end of the perspective. From the south, the composition is more balanced, to face the calmness of the lake. From the north, which is the main pedestrian access, the cubes come closer together to form a 34-meter vertical gap that invites the visitor to enter inside. The upper cube, more transparent, is a transparent crystal and houses a place of contemplation and relaxation, suspended in the sky.

Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Exterior Photography, Facade
© ArchExist
Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Interior Photography, Windows
© ArchExist

A Lighthouse. By day and by night, it is a lighthouse that rises above the surrounding buildings. Its light attracts visitors and creates a landmark for the entire neighborhood. At night, the facades are fully illuminated and light up the surroundings. The building radiates a uniform glow that irresistibly catches the eye and prevents a direct view of the interior life. At the top, the Sky Lounge allows observing the landscape in 360 degrees.

Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Interior Photography, Windows, Glass, Facade
© ArchExist

Presence of Water. It is also the continuity of the presence of water and the lake, on which the building seems to float. A metaphoric work of ice cubes transformed into a liquid state creates a pleasant and serene environment.

Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte - Exterior Photography, Cityscape, Facade
© ArchExist

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Xinxiang, Henan, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Ice Cubes Cultural Tourist Center / Zone of Utopia + Mathieu Forest Architecte" 03 Dec 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972937/ice-cubes-cultural-tourist-center-zone-of-utopia-plus-mathieu-forest-architecte> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.