BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses

BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses

BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Exterior PhotographyBlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Interior Photography, Living RoomBlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Interior Photography, ChairBlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Exterior PhotographyBlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - More Images+ 18

West Vancouver, Canada
More SpecsLess Specs
BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Exterior Photography, Facade
© Ema Peter

Text description provided by the architects. The BlackCliff House is situated on Canada’s west coast, perched on a granite rock rising 40 meters above the shoreline below. This location is a geographical “halfway” point for a dispersed family who are intermittently working and living on multiple continents. The home accommodates diverse living arrangements while connecting to the site’s abundant natural character. It is an expression of the client’s desire to create a gathering place for current and future generations while still being able to accommodate a smaller family unit.

BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Exterior Photography
© Ema Peter

The house takes its cues from distinct and divergent topographical features: views and light to the southwest; and the extreme contours that drop to the Salish Sea to the west. The house pivots around these two axes, resulting in a shifting spatial geometry at the intersection of the main and upper floors which appears as a void in the middle of the site.

BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Interior Photography, Living Room
© Ema Peter
BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Interior Photography, Chair
© Ema Peter

Organizationally, the upper floor supports intimacy for a small family sleeping within a tight core while still being able to accommodate larger family units in outer-lying “wings”. These two areas of the building are separated but connected externally by a shared outdoor terrace. A circulation spine that runs parallel to this void is located in the centre of the house to take advantage of the balanced light and vertical views that are made possible by the sectional cut.

BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Interior Photography
© Ema Peter

The main floor living spaces are connected at the ground floor by outdoor and auxiliary spaces arranged along with this cut. These spaces include a painting room floating above a reflecting pond at the entrance foyer on one end, a bamboo courtyard off the family room, an office, and a tea room at the other end of the circulation spine. The courtyards allow for a deeply stacked program to draw in light and air without impairing either view or natural light.

BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Interior Photography, Living Room
© Ema Peter
BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Interior Photography, Glass
© Ema Peter

The spatial experience of the house is both familiar and slightly disorienting, a result of the efforts to balance the relationship between the regular orientation of the steeply sloping ground and the off-axis orientation towards the light and views to create essential and intimate spaces at the core which have a strong connection to the outdoor environment.

BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses - Exterior Photography
© Ema Peter

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "BlackCliff House / Mcleod Bovell Modern Houses" 29 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972658/blackcliff-house-mcleod-bovell-modern-houses> ISSN 0719-8884

© Ema Peter

黑色悬崖别墅 / McLeod Bovell Modern Houses

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.