We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

35 Green Corner Building / Studio Anne Holtrop

35 Green Corner Building / Studio Anne Holtrop

Courtesy of Anne HoltropCourtesy of Anne HoltropCourtesy of Anne HoltropCourtesy of Anne Holtrop+ 31

  • Collaborators : Maitham Almubarak, Dario Biscaro, Pedro Henriques, Edoardo Massa, Massimiliano Marcorni, Yuiko Shigeta, Remco Siebring, Carlotta Testa
  • Client : Sheikh Ebrahim Center
  • Structural Engineer : Mario Monotti
  • City : Muharraq
  • Country : Bahrain
More SpecsLess Specs
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop

Text description provided by the architects. The building's floor plan consists of two identical-sized rooms and a core in between. The plan is very shallow in-depth and has one long main facade with two short-end facades. With the shallow depth of the plan, the facade itself is the main spatial element.

Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Studio Anne Holtrop_ Site Plan - Building Construction
Studio Anne Holtrop_ Site Plan - Building Construction

The facade is made out of sand-casted structural wall elements with strong relief. The elements are cast on the ground next to the building. Each cast results in a unique imprint on the element. At the position of the windows and the corners of the building, the relief is visible, as a geological cut in the ground.

Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Studio Anne Holtrop_ Ground Floor Plan - Building Construction
Studio Anne Holtrop_ Ground Floor Plan - Building Construction
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop

On the interior, the sand casting is repeated in the concrete floor slabs, which are made in the same way. In front of the windows, large shutters can be moved. The shutters (and the entrance door) are made out of sand-casted aluminum with the relief facing towards the interior. Contrary to the concrete elements, the aluminum sand casts are hollow. Through the windows, the interior of the casts can be seen.

Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop
Studio Anne Holtrop_ Section - Building Construction
Studio Anne Holtrop_ Section - Building Construction
Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop

The Green Corner building takes its name from an existing corner with a vertical garden designed by Patrick Blanc. The building will be built against parking, designed by Christian Kerez. 

Courtesy of Anne Holtrop
Courtesy of Anne Holtrop

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Muharraq, Bahrain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "35 Green Corner Building / Studio Anne Holtrop" 24 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972395/35-green-corner-building-studio-anne-holtrop> ISSN 0719-8884
Courtesy of Anne Holtrop

绿角35号大楼 / Studio Anne Holtrop

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.