We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Kervalet House Extension / Exercice

Kervalet House Extension / Exercice

Courtesy of ExerciceCourtesy of ExerciceCourtesy of ExerciceCourtesy of Exercice+ 23

  • Architects: Exercice
  • Area Area of this architecture project Area:  35
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Lead Architects: Edouard Danais & Gwendal Le Bihan (Exercice)
More SpecsLess Specs
Courtesy of Exercice
Courtesy of Exercice

Text description provided by the architects. This extension of a single-family house is located in an exceptional landscaped environment. With a very limited budget and a simple plan, the project involves a few implementation details that will make it possible to offer a living room largely open to the garden. Thanks to the holes in the existing walls, the extension makes it possible to reconnect all the rooms in the house that were no longer in use (office, TV room). 

Courtesy of Exercice
Courtesy of Exercice

The aesthetic of the project is the result of research into the minimum gesture, which allows maximum space to be offered. The result is an assembly of economical materials selected for their intrinsic qualities: 

Courtesy of Exercice
Courtesy of Exercice
Courtesy of Exercice
Courtesy of Exercice
Courtesy of Exercice
Courtesy of Exercice

The walls are made of 36 cm cellular concrete blocks. Their thermal performance eliminates the need for insulation and interior linings; The perforated IPN allows maximum light to pass through. Its red-brown color, which dialogues with the colors of the garden, is the result of a natural oxidation process which has been fixed by a varnish; The clay concrete screed incorporates electrical outlets and a heated floor; The roof is vegetated to provide inertia and improve the acoustic comfort of the room; The glazed frames are sized to reach 200kg each, the maximum weight allowed by standardized sliding doors.

Outside, three galvanized steel shutters slide thanks to a system of grooved wheels and custom-designed metal brackets. When stored, shutters help hide unsightly garden equipment. 

Courtesy of Exercice
Courtesy of Exercice

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Kervalet House Extension / Exercice" 25 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972370/kervalet-house-extension-exercice> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.