Olidouro House / oitoo

Olidouro House / oitoo

Olidouro House / oitoo - Exterior PhotographyOlidouro House / oitoo - Interior PhotographyOlidouro House / oitoo - Interior PhotographyOlidouro House / oitoo - Interior PhotographyOlidouro House / oitoo - More Images+ 31

  • Architects: oitoo
  • Area Area of this architecture project Area :  300
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
    Photographs :Adriano Mura
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Saint-Gobain, ARCALO, Amorim, Navarra, Ofa, Sanitana, Sodo collect, Tromilux
More SpecsLess Specs
Olidouro House / oitoo - Exterior Photography
© Adriano Mura

Text description provided by the architects. Even though the charming historic centres are the most visible face of refurbishments and reuse interventions, it seems that this architectural theme is fertile ground for implementation throughout the expansive 20th century peripheries surrounding our biggest cities.

Olidouro House / oitoo - Interior Photography
© Adriano Mura
Olidouro House / oitoo - Interior Photography
© Adriano Mura

In the last 50 years, urban sprawl has blended rural and urban territories in such a way that it is now nearly impossible to view such territories in this dual light. Dwellings located in these areas themselves are testimonies of this hybridization and informality that often goes hand in hand with soft compliance of building code and zoning regulation. These former rural plots were occupied by “warehouses “and these warehouses became houses once an extra floor was added to the logistical area. In time, the comfort requirements of contemporary living introduced successive improvements. The outcome saw the rural-based logistical use that was reserved for ground level appropriated for residential use. These building processes seldomly have had the intervention of a designer and can be either odd or sometimes even surprising in their synthesis of vernacular sensibilities with modern possibilities.

Olidouro House / oitoo - Image 31 of 36
Diagram

oitoo was commissioned to propose a refurbishment for a house befitting this typology. The initial brief asking to answer the pressing need for thermal comfort and energy efficiency was upgraded to a comprehensive overhaul of the existing structure by seeking a new coherence. 

Olidouro House / oitoo - Interior Photography
© Adriano Mura
Olidouro House / oitoo - Interior Photography, Facade
© Adriano Mura

The first step was identifying the strategic issues to solve: the ground floor, originally an all-encompassing garage is now the living area, with insufficient clearance and a scattered layout; the back façade has little relation with the generous backyard; the backyard itself is cluttered with incongruous structures…

Olidouro House / oitoo - Interior Photography
© Adriano Mura
Olidouro House / oitoo - Image 26 of 36
Ground floor plan - Proposal
Olidouro House / oitoo - Interior Photography, Kitchen, Countertop
© Adriano Mura
Olidouro House / oitoo - Image 28 of 36
Section - Proposal
Olidouro House / oitoo - Interior Photography, Stairs
© Adriano Mura

The updated brief asked for a space geared to hold large family gatherings. The proposal answers this requirement by creating a continuous living room and a new, generous, winter garden facing the backyard, inverting the hierarchy of what used to be “main” and “back”. As a consequence, convenience of use takes priority over public representation as the previous backyard becomes the core of a new private realm of family leisure.

Olidouro House / oitoo - Interior Photography
© Adriano Mura
Olidouro House / oitoo - Interior Photography
© Adriano Mura

The new addition, the double height winter garden, is the key to unlock this new hierarchy. It establishes the backyard as the main façade of the house: an intermediate space connecting ground floor, upper floor and the garden while simultaneously contributing for the passive   climate control for all interior spaces.

Olidouro House / oitoo - Exterior Photography
© Adriano Mura

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Oliveira do Douro, 4430 Vila Nova de Gaia, Portugal

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Olidouro House / oitoo" [Casa Olidouro / oitoo] 19 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/972201/olidouro-house-oitoo> ISSN 0719-8884

© Adriano Mura

通高玻璃房,Olidouro 之家 / oitoo

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.