Shady Shed / Julius Taminiau Architects

Shady Shed / Julius Taminiau Architects

Shady Shed / Julius Taminiau Architects - Interior Photography, Closet, ShelvingShady Shed / Julius Taminiau Architects - Exterior Photography, Door, FacadeShady Shed / Julius Taminiau Architects - Exterior Photography, ForestShady Shed / Julius Taminiau Architects - Exterior PhotographyShady Shed / Julius Taminiau Architects - More Images+ 9

More SpecsLess Specs
Shady Shed / Julius Taminiau Architects - Exterior Photography, Door, Facade
Courtesy of Julius Taminiau Architects & Norbert Wunderling

Text description provided by the architects. The ‘shady shed’ is an open plan office and workshop space on the site of an old, rotten shed that had fallen out of use. The project was inspired by the form and materiality of the old shed, paying homage to what came before it but offering a contemporary and sculptural take on the old garden shed.

Shady Shed / Julius Taminiau Architects - Exterior Photography, Forest
Courtesy of Julius Taminiau Architects & Norbert Wunderling
Shady Shed / Julius Taminiau Architects - Exterior Photography
Courtesy of Julius Taminiau Architects & Norbert Wunderling

The form of the shed retains the simplicity and functional aesthetic; it is a minimal, unfussy volume with a basic rectangular floor plan. Creative license was, however, taken with the curved roof which adds a touch of whimsy to the classic pitched roof, and frames the canopy of trees and expansive sky above. It also retains the feel of an old roof bent with age.

The cladding is the most striking visual aspect of the project. We used the same material and process that had proved successful on the Potato Shed, i.e. raw timber pieces treated for durability. This gives it a look that is at once natural and clean and is a nod to the surrounding woodland. Care was taken to keep a seamless façade, with only a few breaks in the cladding for some glazed areas. Some of the doors and windows are concealed behind the cladding.

Shady Shed / Julius Taminiau Architects - Exterior Photography
Courtesy of Julius Taminiau Architects & Norbert Wunderling
Shady Shed / Julius Taminiau Architects - Image 13 of 14
Diagram

The interior is similarly minimal and open in its design, softening the transition to the outside world through large glazed areas and sliding doors that open out onto the landscape. The narrative of the construction process is a key part of the project. It was all completely assembled on site, largely by the client himself. The timber cladding on the roof was bent by hand through a process of soaking the rigid timber boards; a process that involved a lot of trial and error! The shed also has the potential to be completely disassembled, giving it a natural lifecycle.

Shady Shed / Julius Taminiau Architects - Exterior Photography
Courtesy of Julius Taminiau Architects & Norbert Wunderling

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Laren, The Netherlands

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shady Shed / Julius Taminiau Architects" 12 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971785/shady-shed-julius-taminiau-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.