House in Ferraria / Enter Arquitectura

House in Ferraria / Enter Arquitectura

House in Ferraria / Enter Arquitectura - Interior Photography, Living Room, BeamHouse in Ferraria / Enter Arquitectura - Interior Photography, BeamHouse in Ferraria / Enter Arquitectura - Interior Photography, Living Room, BeamHouse in Ferraria / Enter Arquitectura - Exterior PhotographyHouse in Ferraria / Enter Arquitectura - More Images+ 29

  • Architects: Enter Arquitectura
  • Area Area of this architecture project Area :  4800 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2017
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AutoDesk, Reynaers Aluminium, Duravit, Oli, Smeg, Weber, Area Store, BRUMA, ClayLime, Fornecedor da região
  • Lead Architect : Alexandre de Campos Godinho
  • Project Team : Arqº Alexandre de Campos Godinho; Arqª Joana Ferreira; Arqº José Maria dos Santos; Arqª Catarina Martins; Arqª Mafalda Girão; Arqª Sofia Sampaio; Arqº Ricardo Francisco
  • Clients : Herdade da Ferraria
  • Country : Portugal
More SpecsLess Specs
House in Ferraria / Enter Arquitectura - Exterior Photography
© Ricardo Oliveira Alves

Text description provided by the architects. This was a project in which rural aesthetics were embraced to their fullest extent. Amidst native forests and cultivation fields, the existing structure upon which work was to occur, had been a traditional farm warehouse. Rectangular in form and constituted by two floors, it used to serve the agricultural trade of Herdade da Ferraria. The approach to our creative process for this project was to welcome the proposition of the structure itself; reformulating it according to client specific guidelines.

House in Ferraria / Enter Arquitectura - Interior Photography, Living Room, Beam
© Ricardo Oliveira Alves
House in Ferraria / Enter Arquitectura - Interior Photography, Living Room, Beam
© Ricardo Oliveira Alves
House in Ferraria / Enter Arquitectura - Image 32 of 34
Plan - Ground floor
House in Ferraria / Enter Arquitectura - Interior Photography, Kitchen, Chair
© Ricardo Oliveira Alves

Thus the site was converted into a family home, maintaining its old barn character in sustained dialogue with its encompassing terrain. Intentions were to refine the typical features of the house as well as the natural potential of the surrounding land.

House in Ferraria / Enter Arquitectura - Interior Photography
© Ricardo Oliveira Alves

The modifications provoked major changes to the character of the site. By making use of the pre-existing interior division of the house, the terrain was elevated in order to align the upper floor (and social area) with the existing main entrance. The fundamental purpose of this transformation was to shape the terrain around the house by providing a stronger connection to its natural environs but also to allow for more privacy for the bedrooms floor (inferior, ground-level).

House in Ferraria / Enter Arquitectura - Interior Photography, Beam
© Ricardo Oliveira Alves
House in Ferraria / Enter Arquitectura - Interior Photography
© Ricardo Oliveira Alves

The richness of the surrounding natural environment defines the two visual components available to the inhabitants; the bedrooms floor benefits from a forest view, while the social floor, now complete with exterior deck (adjacent to the living room), looks out over the property’s agricultural legacy.

House in Ferraria / Enter Arquitectura - Exterior Photography
© Ricardo Oliveira Alves

Given the condition to fully respect the old building’s historical integrity, the choice of materials and construction techniques reflect this objective. Wood is dominant and embodies grand expression on the upper floor. The structure of a classical roof truss, visible from floor to roof, provides the living area with unique ambiance, which in turn animates the longitudinal space by marking it with transversal repetition of the beams.

House in Ferraria / Enter Arquitectura - Exterior Photography
© Ricardo Oliveira Alves
House in Ferraria / Enter Arquitectura - Exterior Photography
© Ricardo Oliveira Alves

Even with the use of contemporary materials for added comfort value and energy efficiency, the concern was to opt for finishings that would merge with the conventional classic aesthetics of the building, such as with the external window frames.

Also taking into account environmental issues regarding ecological footprint (of which Enter partakes), it was also evident that effective solutions should be sought, such as the use of cork for natural insulation (organic-based and recyclable) as well as solar panels on the terrain, camouflaged so as not to distort the landscape, by keeping it “clear” of equipment. We believe we have managed to create an emblematic house within Herdade da Ferraria, that preserves the memory of its local inheritance while simultaneously offering all the comfort of modern amenities.

House in Ferraria / Enter Arquitectura - Exterior Photography, Waterfront
© Ricardo Oliveira Alves

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House in Ferraria / Enter Arquitectura" [Casa na Ferraria / Enter Arquitectura] 19 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971675/house-in-ferraria-enter-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.