Límit House / Atheleia Arquitectura

Límit House / Atheleia Arquitectura
Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio

Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior PhotographyLímit House / Atheleia Arquitectura - Interior PhotographyLímit House / Atheleia Arquitectura - Exterior PhotographyLímit House / Atheleia Arquitectura - Interior PhotographyLímit House / Atheleia Arquitectura - More Images+ 31

Sant Julià de Ramis, Spain
  • Area Area of this architecture project Area :  208
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2021
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  Technal, Arkoslight, Cortinsa, SCHUTZ, Saitra, WATERCOTTE
  • Lead Architect : Salvador Tarradas
More SpecsLess Specs
Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior Photography, Fence, Brick
© Andrés Arias - Documenta Studio

Text description provided by the architects. The house is located in the north of Catalonia, among the gentle valleys of the first elevations of the hills between the regions of Pla de l'Estany and Gironès. The house sits on the edge between the hill and the valley with views over a cool and deep ground, surrounded by pine trees and holm oaks.

Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior Photography, Facade
© Andrés Arias - Documenta Studio
Límit House / Atheleia Arquitectura - Image 27 of 36
Plan - Ground floor
Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio
Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio

The property has a steep slope between the entrance, on the south side, and the bottom of the plot, on the north side. The composition of the house arises from a series of parallel walls that enhance the visual connections between the North and the South, bounded by the hill and the valley, between the two gardens of the residence. These parallel walls offer privacy with respect to neighboring houses and fold to form the service spaces to generate greater privacy from the street. At the same time, these walls are conceived as an element integrated into the landscape located on a level below the tops of the pines. This structure materializes in the concrete of an earthy color with a vertically jointed formwork that dialogues with the surrounding trees. The parallel organization of the walls intersects with a diagonal axis that arises from the orography of the location, creating the shape of the facades and the flow of the interior.

Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio
Límit House / Atheleia Arquitectura - Image 30 of 36
Cross section 02
Límit House / Atheleia Arquitectura - Interior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio
Límit House / Atheleia Arquitectura - Interior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio

The floor is divided into five parallel parts that are related to each other following the geometry of the diagonal axis, generating different quality spaces both inside and outside. The first module contains the gymnasium and amenities; the second contains the living room, kitchen, and dining room. The third and fourth spaces include rooms for the little ones, two bedrooms, a games room, and a bathroom space. The last module contains the main bedroom, a bathroom, and a dressing room for the parents, with the exterior look facing the pool space.

Límit House / Atheleia Arquitectura - Interior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio
Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio
Límit House / Atheleia Arquitectura - Image 36 of 36
Detail 02
Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio

The sustainability criteria have been taken into account during the process of conception and construction of the house. It has been designed with low energy consumption and low emissions, with an aerothermal system as the source for air conditioning, integrating an air renewal system with a heat recovery unit. Other passive energy design criteria have included the use of porches to protect the openings from solar incidence and using cross vents.

Límit House / Atheleia Arquitectura - Exterior Photography
© Andrés Arias - Documenta Studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Límit House / Atheleia Arquitectura" [Casa Límit / Atheleia Arquitectura] 10 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971245/limit-house-atheleia-arquitectura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.