Copa House / Jirau Arquitetura

Copa House / Jirau Arquitetura

Copa House / Jirau Arquitetura - Image 2 of 24Copa House / Jirau Arquitetura - Interior PhotographyCopa House / Jirau Arquitetura - Exterior Photography, ChairCopa House / Jirau Arquitetura - Exterior PhotographyCopa House / Jirau Arquitetura - More Images+ 19

Bezerros, Brazil
  • Architects: Jirau Arquitetura
  • Area Area of this architecture project Area :  267
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Antônio Preggo
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  ALED, Andrade Elétrica, Antônio LC Impermeabilizações, Camel, Equipe Veinho Encanador, Pirâmide Pedras, Rodrigo Madeiras, Vidro Norte
  • Authors : Pablo Patriota e Bernardo Lopes
  • Collaborators : Iago Magalhães e Taciana Pergentino
  • Project Team : Gabriel Matos, Renata Brito, Jean Pierri, André da Silva, João Nobrega, Lyllian Maria. Estagiários : Victória Medeiros, Eduarda Leal, Arthur Holanda
  • Site Management : Cléber Cabral
  • Administration : Carol da Silva, Elis Santana
  • City : Bezerros
  • Country : Brazil
More SpecsLess Specs
Copa House / Jirau Arquitetura - Exterior Photography
© Antônio Preggo

Text description provided by the architects. Casa Copa came from the crop of projects that were “born” and developed in Quarantine, during the Corona Virus Pandemic. The contact with customers was made by telephone. The meeting with the design and development team, and also the presentation of the draft, were made via zoom. Our team designed the house project and our construction company continued with the work. That was a difficult time with social distancing and with all the difficulties that came together.

Copa House / Jirau Arquitetura - Exterior Photography
© Antônio Preggo

The experience was new for us because we used to get the direct contact and also the development of the project, in person.

Copa House / Jirau Arquitetura - Image 22 of 24
Sketch

The hilly terrain is located inside a private condominium in Serra Negra, in the city of Bezerros – PE. The condominium was designed by our office with a challenging urban plan that proposed to implement the 79 lots, without removing one single tree from the original site. When we visited the place, we noticed that the level that would interest us for the implementation of the social area of ​​the house would be the highest level of the treetops, on the same level as the access street. The house would be projected onto the descending lot and would join the treetops, former “inhabitants” of that space.

Copa House / Jirau Arquitetura - Exterior Photography
© Antônio Preggo

The decision of bringing three bedrooms to the lowest level, below the social level, where we implemented the rooms, an integrated kitchen, and a toilet. With a second thought, we concluded that the house could have a room at a street level, to welcome people with disabilities or reduced mobility.

Copa House / Jirau Arquitetura - Image 16 of 24
Floor plan level 1

Along the street line, we created a platform to be the shelter to vehicles and under that, a lower reservoir, the laundry, a warehouse, and the service room.

Copa House / Jirau Arquitetura - Interior Photography
© Antônio Preggo
Copa House / Jirau Arquitetura - Image 19 of 24
Section AA
Copa House / Jirau Arquitetura - Interior Photography, Living Room, Chair
© Antônio Preggo

This is our third construction experience in Serra Negra, we took good care to create a strategic structural solution that would allow us to leave the ground level quickly. For that, we wanted to have the lowest number of pillars, to build a slab on the top, and above that, the entire house. This foundation process on this sloped lot was overcome in a month. Thereafter, we kept going for another 05 months and completed the house in 180 days.

Copa House / Jirau Arquitetura - Image 23 of 24
Sketch
Copa House / Jirau Arquitetura - Image 24 of 24
Sketch

During the execution process, the client asked us to have an advantage on the space of the stilts that was under the slab and, in that space, we designed the second lower level, where we sheltered a "Cachaçaria" linked by a Santos Dumont ladder.

Copa House / Jirau Arquitetura - Image 2 of 24
© Antônio Preggo

At the level where the trees touch the ground, we designed a place for a fire and a lake around it, liberating, of course, each of the existing trunks.

Copa House / Jirau Arquitetura - Image 7 of 24
© Antônio Preggo

The roof has a wooden structure, with the closure in fiber cement boards and slate coating. On the sides, we tried to close the masonry, preserving the intimacy inside the house from the neighbors' views. On those sides, we created "by windows" to reach the best view of the landscape in each environment. As for the north façade, which overlooks the treetops and the horizon in the background, we wanted that as clear as possible, thus having the most opening integration possible with the outside, both on the social level and on the lower level, where we have the balconies of the three suites, closed only by a wooden bench, which limits circulation in this environment.

Copa House / Jirau Arquitetura - Exterior Photography, Chair
© Antônio Preggo

The Copa Casa is another experiment in our officer that we wanted to be simple all the time and where we aim in every feature, to make architecture respond to the constraints given by the terrain, nature, or our surroundings. A home for the coziness of friends. A place for parties and rest amidst the cold and fog of Serra Negra.

Copa House / Jirau Arquitetura - Exterior Photography
© Antônio Preggo

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Copa House / Jirau Arquitetura" [Casa Copa / Jirau Arquitetura] 08 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/971030/copa-house-jirau-arquitetura> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.