Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati

Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati

Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Interior Photography, Living Room, Sofa, Wood, Table, Chair, BeamPalazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Interior Photography, Beam, WindowsPalazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Interior Photography, Stairs, Windows, Column, Arch, Handrail, Arcade, BeamPalazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Interior Photography, Windows, Facade, ArcadePalazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - More Images+ 24

More SpecsLess Specs
Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Interior Photography, Windows, Facade, Arcade
© Marco Zanta

Text description provided by the architects. The restoration and conversion of the sixteenth-century building, originally built by the military leader Mercurio Bua and used as his private house, located inside the ancient walls of Treviso and overlooking the monumental Temple of San Nicolò, was an opportunity to learn about and deepen the centenary history of this part of the city.

Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Interior Photography, Beam, Windows
© Marco Zanta

Over the centuries, the building has been part of some largest transformations that involved the city of Treviso, from the late medieval period to the present day, passing through the damage caused by the bombings of two world wars and the consequent reconstructions, which partially altered its identity and wrote its destiny, through the conversion in headquarters of several public institutions.

Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Interior Photography, Stairs, Windows, Column, Arch, Handrail, Arcade, Beam
© Marco Zanta
Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Interior Photography, Arch, Column, Windows, Beam, Arcade
© Marco Zanta

The first step of the project fulfilled the need to remove those inconsistent integrations with the history of the building, to consolidate the original structure, to give it a more clear reading, and to rediscover some ancient frescoes on the main facade, according to the spirit of Treviso, also called "Urbs picta" thanks to its many frescoed buildings.

Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Image 25 of 29
Ground Floor Plan

The opening towards the city came with the need for a new name, "Palazzo Della Luce", which emphasizes the public vocation of the building; a new place where the original architecture and spatiality of the building dialogue with the contemporaneity, as a consequence of its new function as co-working, to reach new forms of professionalism and sociality, linked to a fluid use of high-tech services. 

Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati - Interior Photography, Door, Windows
© Marco Zanta

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:31100 Treviso, Italy

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Palazzo del Luce Restoration / EXiT architetti associati" 06 Nov 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970868/palazzo-del-luce-restoration-exit-architetti-associati> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.