Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect
Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Exterior Photography, Forest, Windows
© Maxime Brouillet

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Exterior Photography, Windows, ForestChalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Wood, Beam, BedroomChalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Bedroom, Table, WindowsChalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Kitchen, Table, Windows, Chair, BeamChalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - More Images+ 14

More SpecsLess Specs
Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Exterior Photography, Windows, Forest
© Maxime Brouillet

Text description provided by the architects. In a clearing of a wooded area in Lac-Brome, Chalet Pics-Bois first saw the light of day. The strength of the project lies in the study of the site and an implantation analysis focused on the strategic preservation of inspiring trees.

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Exterior Photography, Windows
© Maxime Brouillet

Among red maple and aspen trees sits a white cedar cabin with a gable roof pointing to the forest canopy. The long chimney, vertical cladding and steep slope of the roof accentuate the chalet’s slim figure. The exterior palette reflects that of the interior design, consisting of soft natural hues that melt into the surroundings.

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Wood, Beam, Bedroom
© Maxime Brouillet

The cottage embodies the architect’s desire to create a space that’s simple and well- proportioned. The cantilevered roof overhangs the south-facing wall of the main structure, striking a balance with the shed grafted onto the north side, like an appendage detached from the main body.

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Kitchen, Table, Windows, Chair, Beam
© Maxime Brouillet
Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Sink
© Maxime Brouillet
Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Image 18 of 19
First floor plan

The openings are dictated by the interior architecture. From the outside, their partial alignment and assorted window sizes combine to form an organic matrix, reminiscent of the knots and holes in the nearby tree trunks.

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Bedroom, Table, Windows
© Maxime Brouillet

The program was ambitious—three bedrooms, two baths, a sauna, a dining room, a kitchen, and a living room within 1,500 sq. E. Yet the project succeeds in creating comfortable, inviting spaces, whether around the fireplace or in connection with the clearing outside. Thanks to its cathedral ceiling and interior layout, which shrewdly compresses certain rooms to allow the common spaces to breathe, Chalet Pic-Bois epitomizes openness and grandeur.

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Living Room, Windows, Wood, Beam
© Maxime Brouillet

The discreet, slightly recessed entrance leads to a coat closet, a bathroom, a sauna, and the children’s bedroom. Within the program, rooms whose function involves frequent trips to and from the outside are grouped together. The highly resilient concrete flooring extends all the way to the kitchen, providing a counterweight to the fine wood floor stretching throughout the rest of the house. The contrast between the humble entrance and the common space that occupies two levels adds to the splendour of the main living area, with its mezzanine evoking a feeling of being perched among the trees.

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Bedroom, Beam, Handrail
© Maxime Brouillet

The poplar slats of the cathedral ceiling are visible from any room on the second floor, linking the spaces and making them feel bigger. The openings in each room were carefully designed to ensure a connection with the forest outside. In the common area, the high openings frame certain trees, inviting one to contemplate the smooth bark of poplar or the lush foliage of a maple.

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Windows, Chair
© Maxime Brouillet

The subtle palette of materials and colours helps create bright, peaceful interior spaces, bathing them in the glow of the surrounding landscape. With its efficient program, connection to the outdoors, and balanced architecture, Chalet Pic-Bois integrates seamlessly into its natural surroundings. Like the nearby trees, it stands tall to display its raw beauty and simplicity. 

Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect - Interior Photography, Table
© Maxime Brouillet

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Lac-Brome, Quebec J0E, Canada

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chalet Pic-Bois / Ravi Handa Architect" 28 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970788/chalet-pic-bois-ravi-handa-architect> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.