House on the Hill / HW Studio

House on the Hill / HW Studio
House on the Hill / HW Studio - Interior Photography
© César Béjar Studio

House on the Hill / HW Studio - Exterior PhotographyHouse on the Hill / HW Studio - Interior PhotographyHouse on the Hill / HW Studio - Interior PhotographyHouse on the Hill / HW Studio - Interior Photography+ 25

Morelia, Mexico
More SpecsLess Specs
House on the Hill / HW Studio - Exterior Photography
© César Béjar Studio

Text description provided by the architects. The inspiration behind this project is derived from carefully listening to the subtle murmurs and whispers of environments like this, as well as the client's search for protection and shelter. How can one feel protected? What can be done when one feels vulnerable? This question was accompanied by an image, or perhaps a memory: a frightened child covering himself with a light bed sheet as he peeks out to make sure he can see what is going on around him. Pulling a bedsheet over ourselves is a very elemental act that alludes to the most basic part of the self; a bed sheet hides protects, wraps, and creates a space beneath it that is so safe and intimate as to keep away any spirit, ghost, or demon that may be surrounding the room. At the same time, this project generates a continuity in the beautiful living surface around the land, forming a new hill in a place already surrounded by many.

House on the Hill / HW Studio - Interior Photography
© Juan Pablo Guerra
House on the Hill / HW Studio - Interior Photography
© César Béjar Studio
House on the Hill / HW Studio - Interior Photography
© César Béjar Studio

The architecture is like an accent on the words of a poem, like a comma or a question mark, but never the actual poem itself. The poem is already written by the pines, the oaks, the sweet acacia, the fireflies, the road, the fence, the neighbor's water well, the earth, the orchard, and the nightingale. Four concrete walls contribute accents to the poem, surprisingly emerging from the landscape; two of them bearing the land of the new hill created by raising the bedsheet, and two others framing the access as they escort guests into the house. The path is wide enough to walk comfortably alone, yet narrow enough to discourage accompaniment. Visitors are cast into a pilgrimage of solitude that leads to an old tree with such a significant presence that it was necessary to distort the linearity of one of the walls with a gentle curve to be able to pass next to it...so close that it is even possible to graze it. After crossing the tree threshold, going down a few solid pearled stone steps, and opening a heavy steel door, a concrete vault stands, supporting the loads of the green bed sheet that rests upon it; providing a sensation of being inside a cold, dark, but a strangely cozy cave. Concrete was chosen as the main material due to a dream about this new rock melting while inevitably interacting with the forest, changing colors... grays that turned to greens, blacks, and yellows that were gradually incorporated into the environment. The flooring emphasizes an aroma of wood that is perceived when surrounded by pine trees, providing balance to the cold temperature of the concrete; and finally, steel that, with time and rainfall, acquires an appearance like tree bark.

House on the Hill / HW Studio - Interior Photography, Bedroom
© César Béjar Studio
House on the Hill / HW Studio - Interior Photography
© César Béjar Studio
House on the Hill / HW Studio - Image 21 of 25
Planta
House on the Hill / HW Studio - Image 24 of 25
Sección
House on the Hill / HW Studio - Exterior Photography
© Dane Alonso

As for the spatial organization, public areas on the left side of the house are completely exposed to the wooded ravine, and on the right side are open more timidly to a courtyard with treetop and sky views. It was important to have very few references of elements that would connect to a specific moment in time, so the refrigerator and appliances were hidden, the lighting was arranged very discreetly, and only the four main materials were included: stone, wood, concrete, and steel. It was very important for the client to preserve the rough and primitive atmosphere of being in the mountains.

House on the Hill / HW Studio - Exterior Photography
© Dane Alonso

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House on the Hill / HW Studio" [Casa de la colina frente a la cañada / HW Studio] 22 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970557/house-on-the-hill-hw-studio> ISSN 0719-8884
© César Béjar Studio

山巅小屋 / HWstudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.