Casa Plaza / J.R Architects

Casa Plaza / J.R Architects

Casa Plaza / J.R Architects - Exterior Photography, FacadeCasa Plaza / J.R Architects - Interior Photography, Living RoomCasa Plaza / J.R Architects - Interior PhotographyCasa Plaza / J.R Architects - Exterior Photography, FacadeCasa Plaza / J.R Architects - More Images+ 21

Tainan City, Taiwan
  • Architects: J.R Architects
  • Area Area of this architecture project Area :  191
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :OS studio
  • Lead Architects : Cho-Jen, Huang
More SpecsLess Specs
Casa Plaza / J.R Architects - Exterior Photography, Facade
© OS studio

Text description provided by the architects. The project task was to design the residence for a young married couple on the site right next to the client’s current family house in Tainan, Taiwan. Therefore, The main concept is to maintain the connection between the family generations yet at the same time to keep the separate private space.

Casa Plaza / J.R Architects - Exterior Photography, Facade
© OS studio
Casa Plaza / J.R Architects - Image 17 of 26
Plan -1st Floor
Casa Plaza / J.R Architects - Exterior Photography, Facade
© OS studio
Casa Plaza / J.R Architects - Image 22 of 26
Section DD
Casa Plaza / J.R Architects - Interior Photography, Living Room
© OS studio

Based on the urban context, most of the local buildings exist an overhanging arcade structure over the entrance to blur the outdoor-indoor condition, not only used as the porch but also as a leisure space for the residents. The exterior design emphasizes this vernacular feature, in which a concrete slab extends out of the massing towards the outer boundary to define the entryway and patio of the house, also to resemble the traditional Taiwanese arcade.

Casa Plaza / J.R Architects - Interior Photography
© OS studio
Casa Plaza / J.R Architects - Interior Photography, Door
© OS studio

The entryway faces the existing family house towards the East and conjoins the plaza altogether to foster a multi-generational living space. In terms of floor plan layout, the staircase and inner courtyard are located on the Westside to reduce harsh sunlight coming into rooms. It overlaps nature with living circulation to further improve living conditions. A lightwell was carved out from the massing of the house to create a space where a tree is within and frames the spiritual scene toward the sky.

Casa Plaza / J.R Architects - Image 26 of 26
North Elevation
Casa Plaza / J.R Architects - Exterior Photography
© OS studio

Having various geometric punched windows, allows people to have more dynamic interaction with nature both from the residential space and the cityscape. The house consists of multiple double-height spaces and skylights to improve Induced ventilation and allow sunlight to create different sceneries throughout the day. So that the nature becomes the most important scenery naturally in this house.

Casa Plaza / J.R Architects - Exterior Photography
© OS studio

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa Plaza / J.R Architects" 22 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970534/casa-plaza-jr-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.