Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives

Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives
Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography
© Wen Studio

Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Living Room, LightingBund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Lighting, ChairBund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Windows, Facade, Handrail, ColumnBund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Exterior Photography, Windows, FacadeBund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - More Images+ 14

  • Interior Designers: Yatofu Creatives
  • Area Area of this architecture project Area :  245
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2020
  • Photographs
    Photographs :Wen Studio
More SpecsLess Specs
Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Exterior Photography, Windows, Facade
© Wen Studio

Text description provided by the architects. Ningbo’s Bund (Waitan) area holds high historic significance as the home of the province’s first post office. In establishing a new location on the banks of the Yongjiang River, the Bund Post Office sought to revive the establishment’s former significance and re-establish its role as the center of the community.

Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Windows, Facade, Handrail, Column
© Wen Studio

The new premise, therefore, needed to evoke a sense of nostalgia and at the same time provoke the boundaries of what is traditionally associated with the concept of the post office. The Bund Post Office chose to collaborate its efforts with the neighboring “Nordic Books” to place an emphasis on lifestyle while adding contemporary cultural interests into the mix. The Bund Post Office’s three floors are made up of the post counter and station, gift and souvenir retail displays, and a children’s play area that is also used for workshops and seasonal events.

Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Image 19 of 19
Perspective diagrams

Nostalgic forms combined with a festive palette featuring greens, white and rich shades of red allow the historic references to living in a contemporary context. As visitors enter, the space opens up into a double-height atrium, with a post office and checkout counter on the first floor and a striking and dynamic white staircase structure sweeping through the space from the first floor up to the mezzanine. The eye-catching staircase is clad in perforated metal mesh, creating a transparent and bold visual statement while incorporating functional writing surfaces and retail display structures at the same time.

Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Living Room, Lighting
© Wen Studio

The second floor sees the continuous extension of the mesh staircase structure as well as display shelves painted in a deep hue of crimson, with two built-in reading booths featuring green leather and custom lighting. The third floor, which is entered through a bridge from the adjacent premise, is a private children’s event and workshop space, surrounded by undulating panels of glass windows and inspired by community rooftop gardens.

Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Closet
© Wen Studio
Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Glass
© Wen Studio

The brief from the client was posed as a question: How can we reimagine the role of the post office in the community? The initial research led to the realization that post offices are often seen as most necessary during times of celebration – this means holidays, festivals, birthdays, and of course the culturally significant, Chinese New Year. This led to the redefinition of the brief itself as creating a post office that combined its normal functions with gift retail, cultural events, and a children’s an event/play space.

Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Shelving
© Wen Studio
Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Shelving, Stairs, Handrail
© Wen Studio

The Bund Post office, therefore, becomes a one-stop-shop for customers looking to send greetings and presents for celebratory purposes, and at the same time serves as a gathering point for the community’s families for seasonal events. In its completed form, the Bund Post Office delivers a fresh perspective on the role of the post office in the modern setting. It reaches beyond its founding purpose of sending and receiving mail and offers a hub where visitors can connect with one another through the sharing of gifts, memories, and events. 

Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives - Interior Photography, Windows, Table, Lighting, Chair
© Wen Studio

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Ningbo, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Bund Post Office and Shop / Yatofu Creatives" 21 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970509/bund-post-office-and-shop-yatofu-creatives> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.