Thy National Park Visitor Center / LOOP Architects

Thy National Park Visitor Center / LOOP Architects
Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Exterior Photography
© Rasmus Hjortshøj, COAST

Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Exterior PhotographyThy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Exterior PhotographyThy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Interior Photography, KitchenThy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Exterior PhotographyThy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - More Images+ 18

More SpecsLess Specs
Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Exterior Photography
© Rasmus Hjortshøj, COAST

Text description provided by the architects. Thy National Park Visitor Center is in a small coastal village in Northern Jutland.  The building is gently and yet visibly wedged into the dune landscape serving as an architectural portal to the 244-square-kilometre national park. 

Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Exterior Photography
© Rasmus Hjortshøj, COAST

A stepping stone to nature. “We won the architectural competition in 2019 with a building that met the client’s ambition for a visitor centre whose architecture gently nudges its visitors to enter and explore the park”, explains partner and architect at LOOP Architects Morten Nymann.

Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Exterior Photography
© Rasmus Hjortshøj, COAST
Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Image 21 of 23
Section

One of the criteria in the competition was to integrate the building into the existing dune landscape. LOOP has solved this via distinctive, cast-in-place concrete walls that lead the way to the two entrances. The walls function partly as sheltered spaces. They also mediate the transition to the village of Nr. Vorupør, the national park, and the North Sea. 

Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Image 16 of 23
Site plan

The important feature, in addition, to create a close connection between the inside of the building and the surrounding landscapes, is that it is possible to walk around, besides, and indeed on top of the building in the designed dune landscape, designed by renowned Danish landscape architects SLA. From here, guests and visitors can experience the unique views over the sea, into the city, and across the surrounding national park while sensing the powers of Northern Jutland’s unique forces of nature firsthand.

Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Interior Photography, Kitchen
© Rasmus Hjortshøj, COAST
Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Interior Photography, Kitchen
© Rasmus Hjortshøj, COAST

An interior that frames and stages nature. Inside, there are two main daylight sources that communicate the essence of the national park. The first is a large rectangular window that immediately frames the view of the North Sea and the whitewashed fisherman’s houses outside. In addition, a large skylight spans all the way across the room and marks the back wall. Thus, the weather outside is always visible, as daylight flows down through the skylight and the rain and wind whip against the large west-facing window.

Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Interior Photography, Bedroom
© Rasmus Hjortshøj, COAST

Simultaneously raw and refined aesthetics. The visitor centre for Thy National Park is built of robust materials that can withstand the harsh climate prevalent along the west coast of Jutland. Both the pavement and the walls that make up the facades of the building, which are mainly hidden inside the dune landscape, are primarily made of cast-in-place concrete. The material has a warm tone inspired by the local sand. The concrete pavement continues into the interior and creates a connection between the outside and the inside. The characteristic materials of the exterior, mainly concrete, galvanised windows, and simple seating elements in wood, contrast with the interior, which has more refined details, such as wooden window frames and oak doors.

Thy National Park Visitor Center  / LOOP Architects - Exterior Photography
© Rasmus Hjortshøj, COAST

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Thy National Park - Office, Vesterhavsgade 168, 7700 Thisted, Denmark

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Thy National Park Visitor Center / LOOP Architects" 20 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970439/thy-national-park-visitor-center-loop-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.