We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

FUYU Salon / FATHOM

FUYU Salon / FATHOM

© Tatsuya Tabii© Tatsuya Tabii© Tatsuya Tabii© Tatsuya Tabii+ 16

  • Architects: FATHOM
  • Area Area of this architecture project Area:  33
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2021
  • Photographs Photographs:  Tatsuya Tabii
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: BP., Miura Rattan, TAKARA BELMONT
More SpecsLess Specs
© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

Text description provided by the architects. This is a project to renovate a former retro hair salon on the second floor of a building on a narrow alley that seems to have been left behind by urban development, a short walk across the street on Hondori Avenue in Naka Ward, Hiroshima City. The name of the store was coined from the first and last name of the owner, instead of the seasonal winter word FUYU. When I visited the site for the first time and heard the name and meaning of the store from the owner, I was surprised by his view of the world and thought that FUYU could be a way to break away from the mundane and conventional. I felt there was a possibility that I could create a space with a different approach.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii
Plan
Plan

I wondered if it would be possible to make small space of fewer than 10 tsubos feel as spacious as possible to visitors, and by gradually making the functions necessary for a hair salon float away from the walls of the building, I was able to make it seem like a piece of furniture with a function as an art piece concept, rather than an architectural element with a function attached to the space. In the center of the space, there is a silkscreen art piece called Hair, which is based on Kohei Nawa's hair. 

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

By considering the art and the furniture in parallel and arranging them in the space. By taking the art and the furniture in parallel and arranging them in the space, I was able to create a space where the furniture looks like an art piece that has broken away from its function by separating itself from the structure. Art that seems to accompany the function of the hair salon space, created by directly sowing hair.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

By arranging these two elements in the space, which have broken away from each other's stereotypes in opposite vectors. By arranging these two elements in the space, we hope to sublimate the space into a hair salon like a gallery, and let people feel the infinite sensory expanse of the tiny space, which is sharpened like the world of Zen.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

Detail - The reception counter and benches are made in the shape of an L-shape as if to draw a single line on a rectangular plane with depressed corners. The reception counter and benches are placed in an L-shape, and the joints are deliberately removed from the frame. For the cutting booth, a rattan screen was built at a distance of 30cm from the frame. The mirror and counter functions are embedded in the screen. The distance to the wall of the building becomes ambiguous as you can see the body of the building through the rattan.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

In addition, the depth of the rattan screen is repeated through the mirror, giving the space a sense of spaciousness. Also, by using transparent acrylic boxes for towel storage, the functions of the towels and shampoo seem to float on the wall. The ceiling-suspended air conditioner is framed by the wall opening and shown through the steel mesh to look like an object. In this way, by separating the infrastructure and fixtures from the building frame, the entire space is given a sense of floating. The entrance is not a facade by creating something new, but by using a mirrored surface to reflect the background of the street onto the building and distorting it slightly, the entrance is made to look like an unreal space-time tunnel.

© Tatsuya Tabii
© Tatsuya Tabii

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:8-6 Hatchōbori, Naka Ward, Hiroshima, 730-0013, Japan

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "FUYU Salon / FATHOM" 14 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970086/fuyu-salon-fathom> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.