Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects

Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects
Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Exterior Photography, Cityscape, Windows
© Aogvision 奥观建筑视觉

Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Exterior Photography, FacadeShanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Exterior Photography, FacadeShanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Interior PhotographyShanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Interior Photography, Windows, Beam+ 36

Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Exterior Photography, Facade
© Aogvision 奥观建筑视觉

Text description provided by the architects. Designed in 2016, the Shanghai Cofco Cultural and Health Center aims at being a social condenser, fostering community among the residents of the surrounding new housing blocks with public space and park along an existing canal. While the adjacent housing blocks are repetitive, here the architecture is of spatial energy and openness, inviting the whole community in for recreational and cultural programs.

Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Exterior Photography, Facade
© Aogvision 奥观建筑视觉

Shaping a central public space, the Health Center and Cultural Center are exoskeletal concrete construction. Subtractive cuts in the concrete structure carry on the space shaping architectural language

Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Interior Photography
© Aogvision 奥观建筑视觉
Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Image 21 of 36
Cultural center level 1
Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Interior Photography, Glass
© Aogvision 奥观建筑视觉
Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Interior Photography, Windows, Beam
© Aogvision 奥观建筑视觉

The landscape and two new public buildings are merged by the concept of “clocks and clouds.” The landscape is organized in large, clocklike circles forming a central public space, and the buildings are cloud-like in their porosity and openness. The Cultural Center hovers over a transparent glass base that exposes a café and game and recreation rooms. A curved ramp, climbing gently up to the second floor, creates a continuous experience of overlooking.

Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Interior Photography
© Aogvision 奥观建筑视觉

The Health Center is also shaped by the curves of the landscape. Both buildings have green sedum roofs, which merge them further with the landscape when seen from the surrounding apartment buildings. 

Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects - Exterior Photography, Cityscape
© Aogvision 奥观建筑视觉

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Shanghai, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Shanghai Cofco Cultural & Health Center / Steven Holl Architects" 13 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970071/shanghai-cofco-cultural-and-health-center-steven-holl-architects> ISSN 0719-8884

© Aogvision 奥观建筑视觉

上海中粮南桥半岛文体中心与医疗服务站 / Steven Holl Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.