We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Pengbu Central Commons / PLAT Studio

Pengbu Central Commons / PLAT Studio
© Riye Photography
© Riye Photography

© Riye Photography© Riye Photography© Riye Photography© Riye Photography+ 19

Hangzhou, China
  • Landscape Architects: PLAT Studio
  • Area Area of this architecture project Area:  500000
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Riye Photography
  • Lead Architects: Fred Liao, Kit Wang, Shih-Lin Lan
More SpecsLess Specs
© Riye Photography
© Riye Photography

Context and Concept. Historically, Hangzhou is famous for its scenic landscapes, poetry, and tea cultivation. Today the city is highly urbanized with some protected national parks, but vastly reduced green space overall. Hangzhou’s rising population has pushed the urban boundaries outward, where city dwellers seek space to breathe, exercise, and engage with each other and the natural beauty that surrounds them.

© Riye Photography
© Riye Photography

Just East of Hangzhou's famous West Lake, Pengbu Central Commons realizes a new vision for urban life, one that is rooted in history and the environment. A focus on cultural and ecological relevance makes this a unique landscape. Gentle topography evokes the region's hills, while the fluid paths remind one of the rivers and creeks that once flowed freely. With densely lush planting, residents can find quiet rest close to home. On the western edge, a waterfront park links to the wider regional park system. 

© Riye Photography
© Riye Photography
© Riye Photography
© Riye Photography

Site framework. Walking distance from Hangzhou’s East High-Speed Train Station, Pengbu Central Commons is located atop a subway easement, requiring a large area of the development to be dedicated to green open space.

Site plan
Site plan

Pengbu Central Commons is divided into zones to meet the social needs of the community. A central core functions as the ‘commons’ and social hub of the neighborhood. These core anchors north and south community areas that offer smaller social pockets of open space on the doorsteps of residential towers.

© Riye Photography
© Riye Photography

The Central Core. The central core is an active open space that serves the community with wide-open space to accommodate large events and gatherings. The design provides significant canopy cover and other elements supporting health and wellness: a large activity lawn, strolling gardens, a playground, and a sports area. 

© Riye Photography
© Riye Photography

Neighborhood Pockets. Linked to opposite sides of the Central Core by a network of lush meandering pathways, the Neighborhood Pockets accommodate multipurpose programs and foster community engagement at a smaller scale. Hangzhou's hills are covered in terraced tea shrubs, a vital element of the region's economy and culture. Using these terraces as inspiration, elevated plazas celebrate local agriculture while providing wide garden views and lush outdoor living rooms. 

© Riye Photography
© Riye Photography

Environmental regeneration. Throughout the site, intentional topographic and landscape decisions have dramatically improved biodiversity and local air quality. Increasing tree canopy and installing native and adapted plants that bloom and fruit throughout the year have improved pollinator habitat, especially along the waterfront. Water is managed in a variety of ways including with permeable pavement in the parking lot. Systems clean runoff before it enters the adjacent canal. 

© Riye Photography
© Riye Photography

Culturally relevant. Pengbu Central Common’s integrated landscape framework closely blends with the surrounding landscape fabric and retains Hangzhou's historic environmental harmony. The shifting scales and multi-dimensional program spaces create a dynamic neighborhood park for recreational and social infrastructure. This park fosters community between neighbors and sets the stage for a new type of urbanization. Culturally and environmentally relevant landscapes are vital for the environment and humans alike.

© Riye Photography
© Riye Photography

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Hangzhou, Zhejiang, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Pengbu Central Commons / PLAT Studio" 12 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/970031/pengbu-central-commons-plat-studio> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.