We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

KaDeWe Berlin Masterplan / OMA

KaDeWe Berlin Masterplan / OMA

© Marco Cappelletti© Marco Cappelletti© Marco Cappelletti© Marco Cappelletti+ 25

  • Client:KaDeWe Group
  • Partners In Charge:Ellen van Loon, Rem Koolhaas
  • Project Team:Ippolito Pestellini Laparelli, Alex de Jong, Natalie Konopelski. Giacomo Ardesio, Sandra Bsat, Laurence Bolhaar, Janna Bystrykh, Paul Cournet, Alessandro De Santis, Alice Gregoire, Luis Guzman Grossberger, Sacha Hickinbotham, Piotr Janus, Aleksandar Joksimovic, Francesca Lantieri, Barbara Materia, Romea Muryn, Miguel Taborda, Salome Nikuradze, Rita L. Álvarez-Tabío Togores, Felix Perasso, Mariano Sagasta, Iason Stathatos, Tom Xia, Weronika Zaborek
  • Local Architects:Architekturbüro Udo Landgraf, Heine Architekten Partnerschaft mbB, AUKETT+HEESE GmbH
  • Escalators:HUNDT CONSULT GmbH, Geyssel Fahrtreppen GmbH
  • Resin Panels:Sabine Marcelis Studio
  • City:Berlin
  • Country:Germany
More SpecsLess Specs
© Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

Text description provided by the architects. Kaufhaus des Westens (KaDeWe) belongs to a consolidated tradition of historical European urban department stores such as Galeries Lafayette in Paris, Selfridges in London, and La Rinascente in Milan. Historically, these department stores have been some of the pillars of early modern retail, acting as incubators for sophisticated crafts, social exchange, and experimentation in services.

© Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

Since its opening in 1907, the KaDeWe has always been at the forefront of product selection, while also setting new standards for customer services. Its unique size – the biggest department store in continental Europe – makes it akin to a city: a three-dimensional network of paths, squares, neighborhoods, activities, and views unfolding through its large extensions, providing opportunities for commercial, social and cultural encounters. Its evolution reflects Germany’s modern history: from its origins in the early 20th century, through WWII destructions and the subsequent rebirth in the 1950s when it became a symbol of the country’s post-war reconstruction and economic success.

© Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

Late 20th century modifications, accelerating global economic shifts and the digital revolution have turned the KaDeWe’s former setup into an obsolete model. An alternative to the established retail model – a model that redefines the relationship between the department store, its patrons, and its physical and urban environments – is timely.

Our proposal for the transformation of KaDeWe is tactical.

Floor plan diagram
Floor plan diagram

Rather than treating the existing building as a singular mass, the project breaks it into four quadrants, each one with different architectural and commercial qualities, targeted at different audiences: classic, experimental, young, generic. The four department stores under one single roof fragment the original mass into smaller, easily accessible, and navigable components – similar to distinct urban sectors embedded into a unifying city fabric.

© Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

Each quadrant addresses a different street entrance and is organized around its core void, which acts both as a central atrium and a primary vertical circulation space. Through a process closer to curating than designing, each void is developed specifically, resulting in four distinct spatial experiences and four efficient models of organization within a single department store. Throughout the nine levels of the building, the voids transform in size and extension, avoiding repetition and making every floor unique: they disappear on the ground floor, morph through the commercial areas, and one of the voids reaches the new rooftop.

© Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

A cross-shaped organizational system reinforces the presence of the quadrants on each commercial floor. It regulates the use of the spaces, the general circulation, the transition between one quadrant and the other, and the relationship between brands and curated spaces, while at the same time allowing the injection of unexpected programs. The building operates as infrastructure allowing for multiple conditions and uses.

© Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

The original vaulted rooftop becomes a compact glass volume, extending organically from the profile of the existing building. The journey through one of the voids culminates with a final escalator ramp that brings the visitors here for an expansive view of Berlin. The configuration of the new rooftop creates an open-air courtyard between the new architectural insert and the rest of the building. Irregular in shape, the courtyard provides a space for outdoor programs and simultaneously unveils the most exciting and yet most secret spaces of KaDeWe: its food laboratories.

© Marco Cappelletti
© Marco Cappelletti

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Tauentzienstraße 21-24, 10789 Berlin, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "KaDeWe Berlin Masterplan / OMA" 13 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969967/kadewe-berlin-masterplan-oma> ISSN 0719-8884
© Marco Cappelletti

柏林卡迪威百货大楼总规划 / OMA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.