We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Hölderlinhaus / VON M

Hölderlinhaus / VON M

© Zooey Braun© Zooey Braun© Zooey Braun© Zooey Braun+ 20

  • Architects: VON M
  • Area Area of this architecture project Area:  864
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2020
  • Photographs Photographs:  Zooey Braun
  • Lead Architects: Dennis Mueller, Matthias Siegert
More SpecsLess Specs
© Zooey Braun
© Zooey Braun

Text description provided by the architects. To mark the 250th anniversary of the poet’s birth, the aim was to transform the 18th-century birthplace of the city‘s best-known son into a museum dedicated to him, which would also provide space for local events. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun
© Zooey Braun
© Zooey Braun

With respect for the original and courage for further development, the Hölderlin House and its courtyard were renovated, a new building was added and a concept for the exhibition on Friedrich Hölderlin was developed - a project ranging from renovation to new construction and furniture. The courtyard forms the central element of the complex. Framed by the monastery wall and the existing and new parts of the building, the view from the courtyard to the vineyard behind the property is unobstructed for the first time. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun
© Zooey Braun
© Zooey Braun

The historic rooms were restored, building components and countless details - from the early modern half-timbered construction and heterogeneous wall coverings to the windows, some of which are still Baroque - were elaborately restored and renovated in close cooperation with the State Office for the Protection of Monuments. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

Concrete and steel were used to clearly distinguish the newly added components from the existing substance. The cubature of the new, barrier-free access building continues that of the baroque barn towards the slope and subordinates itself to it. Together with the one-story temporary exhibition space, the new staircase forms a multiply interlocked building geometry. Its homogeneous outer shell is horizontally articulated by the chamfering of the concrete formwork panels. 

© Zooey Braun
© Zooey Braun

The ensemble is entered either via the ramps and the new staircase or through the former driveway and the courtyard. The entrance is located in the former barn. The space, which ex- tends from the floor to the roof truss, is crossed by two walkways that connect the old and new buildings. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Zooey Braun
© Zooey Braun
Section
Section

The tour through the exhibition leads as a path through the house past the stations Family, Personality, Hölderlin as Author, World View, Hölderlin Immersive, and Hölderlin Worldwide and ends again in the barn. With respect for the original and courage for further development, the 18th-century Hölderlin House and its courtyard were renovated, a new building was added and a concept for the exhibition on Friedrich Hölderlin was developed - a project ranging from renovation to new construction and furniture.

© Zooey Braun
© Zooey Braun

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Nordheimer Str. 5, 74348 Lauffen am Neckar, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Hölderlinhaus / VON M" 11 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969904/holderlinhaus-von-m> ISSN 0719-8884
© Zooey Braun

Hölderlin诗人之家 / VON M

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.