Peek House / Kuzman Architecture

Peek House / Kuzman Architecture

Peek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Living Room, Beam, ChairPeek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Bathroom, SinkPeek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Wood, Table, Chair, Beam, FacadePeek House / Kuzman Architecture - Exterior Photography, Fence, FacadePeek House / Kuzman Architecture - More Images+ 13

More SpecsLess Specs
Peek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Living Room, Beam, Chair
© Tatjana Plitt

Text description provided by the architects. Peek House is an alteration and additions project to a Victorian cottage in Brunswick, Melbourne. The concept for Peek House was to expand on the charm and quaintness of the original cottage as a muse for a new contemporary home. Imbedded into the essence of the design was a want to celebrate old and new, rough and smooth, dark and light.

Peek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Table, Shelving, Lighting, Chair, Beam
© Tatjana Plitt

The original house consisted of two front bedrooms and a living room at the rear that was internalized - cut off from the garden by a series of lean-to additions. The house grew increasingly darker and smaller as you traveled through the spaces. The brief was to provide a separate kids area, a larger integrated living space that connects to the garden, new modern amenities, and to introduce much-needed natural light and volume on what is a very tight site. It was vital to the owners that new works were not soulless additions and that we add a sense of individuality to their homes.

Peek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Wood, Table, Chair, Beam, Facade
© Tatjana Plitt
Peek House / Kuzman Architecture - Image 16 of 18
Plans
Peek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Kitchen, Countertop, Sink, Table, Beam, Windows
© Tatjana Plitt

The heritage verandah, front entry, and main bedroom were retained and restored. The second bedroom was converted into a combined bathroom laundry by inserting half-height tiled partitions, thus retaining the room’s heritage proportions and features. The home's history is displayed through retained rough-textured brickwork and fireplaces, contrasting dramatically against crisp new materials of the living addition. The material pallet was kept to a minimum, allowing light, texture, and volumes to be the center of attention. Supported by exposed timber framing the first-floor addition accommodates the kids' area beneath a steep asymmetrical roofline. Framed voids between floors funnel light to below whilst giving views to the peeked volumes above.

Peek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Bathroom, Sink
© Tatjana Plitt

A triangular window between old and new rooflines acts as a sundial projecting a triangular beam of light across the walls. The time of day and seasons are now at the heart of the house. As a worker’s terrace cottage, the home sits as part of a row of similar forms. The tight site and planning conditions informed the new asymmetrical roofline that peeks subtly above existing rooflines from the rear laneway but is entirely invisible from the front heritage façade.

Peek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Windows, Table, Beam, Chair
© Tatjana Plitt

The considerable expense was required to rectify the cottage, with budget becoming a constraint for the proposed works. However, cost-saving measures resulted in opportunities for bold interventions and considered restraint. An off-the-shelf, the staircase was emboldened with terracotta paint, the structure was left exposed and kitchen cabinetry paired back to its frame.

Peek House / Kuzman Architecture - Image 17 of 18
Section
Peek House / Kuzman Architecture - Interior Photography, Windows, Wood, Beam, Chair
© Tatjana Plitt

Both original and new sections of the house had insulation added to walls, ceiling, floorboards, and concrete slab to meet new energy standards. Windows are double glazed with openings that enable good cross-flow ventilation. The new design focussed on opportunities for Northern and Western light and solar gain. Western windows have custom awnings to protect against the summer sun. Gas fixtures were made redundant and there is provision for a future solar system. The site has a 3000ltr rainwater harvesting system for garden irrigation and toilet flushing.

Peek House / Kuzman Architecture - Exterior Photography, Fence, Facade
© Tatjana Plitt

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Peek House / Kuzman Architecture" 06 Oct 2021. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/969612/peek-house-kuzman-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.